Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă (IAPG), în parteneriat cu Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea, a oferit elevilor instituției un program de instruire, pentru a-și dezvolta competențele necesare consolidării rezilienței în contextul crizei globale a migrației.
[eadvert]
Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă (IAPG) este un ONG internațional pentru apărarea drepturilor omului care lucrează pentru a construi o lume care previne genocidul și alte atrocități în masă.
Seminarul Consolidarea rezilienței democratice în spațiile de frontieră în timpul unei crize globale a migrației a avut loc în 6-7 martie, la Oradea și a implicat 240 de elevi ai școlii. În cadrul acestui program pilot de instruire, viitorii agenți ai poliției de frontieră au învățat, au lucrat pe studii de caz și au dezbătut subiecte, precum fenomenul migrației la nivel global și european, instituțiile implicate în gestionarea fenomenului, riscurile la care sunt supuși migranții și necesitatea de protecție a acestora.
Programul oferit agenților de poliție de frontieră în formare vine în contextul în care lumea se confruntă cu o criză fără precedent legată de strămutare forțată și migrație. Se estimează că migrația în masă va continua în ritm accelerat, cote fără precedent fiind deja atinse, din cauza pandemiei COVID-19, a războiului din Ucraina, a crizei economice iminente și a schimbărilor climatice. Această suprapunere complexă de situații de urgență a adus în centrul atenției riscul tot mai mare de violență împotriva migranților, prezent în țările gazdă sau în regiunile de tranzit și de frontieră din Europa.
„În ultimii ani, România a fost considerată o țară de tranzit și un “punct fierbinte” pe ruta migrației din Balcani. Se preconizează că în viitor această concentrare a migranților în regiunile de frontieră, în special în zonele de nord-vest/vest ale țării, va genera provocări tot mai mari pentru autoritățile locale și un grad crescut de frustrare în rândul comunităților locale. Odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, dualitatea în abordarea fenomenului migraționist, observată în întreaga Europă, s-a accentuat și la nivel național. Românii au sprijinit în mod activ refugiații ucraineni, cu o implicare fără precedent a societății civile; între timp, alți migranți, proveniți din alte regiuni devastate de război, au fost catalogați ca „ilegali”, iar narațiunile despre aceștia au avut accente ostile, rasiste și xenofobe. În acest context, Institutul Auschwitz a identificat atât necesitatea, cât și oportunitatea de a nuanța discursurile despre migranți în România și de a pregăti autoritățile de frontieră pentru următoarele valuri de migrație, pentru a preveni violența pe criterii de identitate”, a declarat dr. Gabriela Ghindea, Director Programe Bazinul Mediteraneean, Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă.
Gazda evenimentului, Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu”, se implică întotdeauna în astfel de activități pentru elevi, urmând ceea ce spunea John F. Kennedy despre educație: „Scopul educației este înaintarea în cunoaștere și distingerea adevărului”.
În cadrul seminarului, elevii au apreciat atât informațiile primite, cât și metodologia de învățare folosită, 95% dintre ei afirmând că l-ar recomanda și unui alt coleg care se pregătește să activeze în cadrul Poliției de Frontieră:
„Am apreciat faptul că a fost un seminar interactiv cu ajutorul căruia am învățat mult mai bine ce înseamnă fenomenul migrației, ce impact are acesta asupra societății și, cel mai important, am văzut cum e să fii pentru câteva minute în locul celor care sunt nevoiți să plece din țara natală.” (Elev participant la seminar, feedback anonim din chestionarul de evaluare a seminarului)
„Am apreciat că a fost interactiv, ne-a captat atenția, am aflat multe informații care ne vor fi utile pe viitor”. (Elev participant la seminar, feedback anonim din chestionarul de evaluare a seminarului)
Organizatorii acestui program de instruire își doresc continuarea activităților cu viitorii agenți ai poliției de frontieră. Astfel, Institutul Auschwitz și Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră își doresc și o ediție de toamnă a seminarului, pentru următoarea generație de agenți în formare, cu aceeași tematică a migrației abordată din perspectiva drepturilor omului și a creșterii rezilienței democratice în spațiile de frontieră.
Seminarul a fost finanțat de Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă și sprijinit logistic de Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea. Cele două instituții își propun ca, pornind de la acest proiect pilot de succes, să dezvolte parteneriate noi cu instituții similare, pentru a oferi astfel de programe educaționale în România și în alte țări din regiune.
Informații despre organizatori:
Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă (IAPG) este un ONG internațional pentru apărarea drepturilor omului care lucrează pentru a construi o lume care previne genocidul și alte atrocități în masă. De la înființarea sa, în 2006, IAPG a oferit programe de educație, formare, asistență tehnică și cercetare privind prevenirea genocidului și a atrocităților în masă pentru peste 10.000 de decidenți din peste 90 de țări. De asemenea, IAPG încurajează și sprijină statele, societatea civilă și reprezentanții mediului academic să coopereze pentru prevenirea acestor crime prin intermediul unor rețele regionale și internaționale. IAPG oferă programe de formare și asistență tehnică direct instituțiilor de stat, cu scopul de a sprijini dezvoltarea de politici de prevenire sustenabile la nivel național și în cadrul forurilor internaționale. Institutul Auschwitz are birouri în New York (SUA), Buenos Aires (Argentina), Kampala (Uganda), Oswieçim – Auschwitz (Polonia) și București (România).
Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea a fost înființată în 1992, continuând tradiția învățământului de ordine publică și siguranță națională, atestat în Oradea din anul 1919. Instituție de învățământ postliceal, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonată de către Direcția Generală Management Resurse Umane și subordonată nemijlocit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, este singura instituție la nivel național, care formează calificarea agent de poliție de frontieră nivel 5 – Conform Cadrului European al Calificărilor pe parcursul unui proces de învățământ de zi, cu durata de 1 an (1300 de ore de predare și stagiu de practică), și conform Standardului de Pregătire Profesională pentru treapta de bază a carierei polițistului de frontieră. Acordarea pentru școala orădeană de către Agenția Europeană Frontex a statutului de Academie Parteneră și câștigarea distincției “Școală Europeană 2013”, în urma unei competiții organizate la nivel național, este o recunoaștere a valorii activității și implicării acesteia, precum și a calității serviciilor educaționale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!