Creşterea ratei de ocupare prin facilitarea accesului pe piaţa muncii a 1.200 de persoane din regiunile Nord-Vest şi Nord-Est: persoane inactive, persoane în căutarea unui loc de muncă, şomeri de scurtă şi de lungă durată. Acesta este obiectivul general al proiectului „Factor – Fii activ în oraşul tău”.
Proiectul, cu finanţare POSDRU în valoare de circa 13 milioane de lei, este derulat de AJOFM Bihor în parteneriat cu AJOFM Neamţ, Active Job Consulting şi Multiproiect.
Hotel Dacia Continental a găzduit vineri, 22 mai, un seminar interactiv din cadrul proiectului la care au participat pe lângă parteneri, reprezentanţi ai instituţiilor publice, angajatori, funcţionari şi persoane în căutarea unui loc de muncă.
Obiective specifice
Dintre ocbiectivele specifice ale proiectului amintim: îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a unui număr de 1.200 de persoane prin activităţi individualizate de informare, consiliere şi mediere; dezvoltarea competenţelor profesionale pentru 960 de persoane prin participarea la cursurile de formare şi specilizare profesională şi creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă prin integrarea sau reintegrarea pe piaţa muncii a unui număr de 125 de persoane în termen de şase luni de la participarea la activităţile proiectului.
Cursuri
În cadrul proiectului, AJOFM Bihor a organizat sau este în curs de organizare a nu mai puţin 23 de cursuri de formare profesională. Participanţii la cursuri primesc subvenţii în bani şi, în unele cazuri, şi o masă. „Primii 90 de cursanţi care îşi găsesc un loc de muncă vor beneficia şi de o primă de 1.500 de lei. Avem deja cursanţi din domeniul HORECA, agenţi de securitate, îngrijitoare de bătrâni care şi-au găsit un loc de muncă”, a subliniat Békési Csaba.
Cursurile diverse, la cererea angajatorilor nu se prea întâlnesc cu opţiunile persoanelor în căutarea unui loc de muncă.
Directorul AJOFM Bihor a declarat că sunt meserii pentru care nu se pot începe cursurile pentru că nu se poate încropi o clasă. Este vorba de mozaicari, faianţari şi operatori CNC. Una dintre explicaţii ar fi şi durata cursurilor de la 4,5 la 6 luni. Dar şi câştigurile sunt consistente pentru cei care practică una dintre aceste meserii. „Este greu pentru noi să încercăm să-i convingem că doar aşa cresc şansele lor de angajare”, conchide şeful agenţiei bihorene.
Luminiţa Popa, director Active Job Consulting a declarat că este dezamăgită puţin că cei mai mulţi bihoreni doresc doar cursuri de inspector resurse umane şi manageri de proiect. „Noi putem organiza orice curs, dar ne-am dori ceva ce vor şi angajatorii. Pentru operatori CNC avem trei angajatori care cer cu disperare persoane calificate, dar n-am reuşit să facem o grupă”, spune Luminiţa Popa.
„Bursa Factor”, un succes
În cadrul seminarului s-a discutat şi despre „Bursa Factor” din luna februarie care a pus la dispoziţia celor 1.300 de vizitatori 1.157 de locuri de muncă. 960 de persoane au fost înregistrate în baza de date a agenţiei 877 fiind invitate la un interviu şi peste 400 angajate. S-a spus la acea vreme că cei circa 23.000 de lei cheltuiţi cu bursa au fost prea mulţi. „Am angajat 400 de persoane de unde rezultă o cheltuială de circa 60 de lei/om. De la 60 de lei costul cu o persoană asistată se va ajunge într-o lună la un câştig de 600 de lei/persoană către bugetul de stat la o persoană angajată, de zece ori mai mult”, a explicat directorul executiv al AJOFM Bihor.
S-au adus în discuţie şi salariile mici din Bihor, pe penultimul loc în ţară. „Refuz să cred că nivelul de calificare sau calitatea forţei de muncîă din Bihor este mai mică decât în alte judeţe ale ţării cu salarii mai mari. Autorităţile locale ar trebui să facă o selecţie a angajatorilor şi investitorilor şi să pună condiţii vizavi de salarii”, este de părere Békési Csaba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!