S-a încheiat cu success cursurile intense și inspirante pentru tinerii violoniști și clarinetiști care parcurg drumul spre măiestrie în arta interpretării muzicale. Aceștia au participat la proiectul „Pași spre măiestrie”, finanțat de DDIP Bihor, care a avut drept parteneri Universitatea din Oradea, Departamentul de Muzică al Facultății de Arte a Universității din Oradea și Universitatea Creștină Partium.
Debutul proiectului a avut loc joi, 31 octombrie, în sala festivă a Universității Creștine Partium, cu Recitalul cameral susținut de cei doi îndrumători: Aurelian Băcan – clarinetist, compozitor, lect. univ. dr. la ANMGD și prim clarinetist la Filarmonica de stat Transilvania din Cluj-Napoca și Andrada Ciupeiu – violonistă, asist. univ. dr. la Departamentul de muzică – Facultatea de Arte a Universității din Oradea, acompaniați de pianista Ana-Ruth Maior – asist. univ. dr. la Departamentul de muzică – Facultatea de Arte a Universității din Oradea.
Cei trei muzicieni au oferit publicului și tinerilor cursanți o oră de emoție și de trăire intensă atât prin repertoriul ales (lucrări de Camille Saint-Saëns, Cesar Franck, Igor Stravinski, Béla Kovács), cât și prin exemplul de virtuozitate instrumentală de înalt nivel, regăsit în lucrarea pentru vioară solo The Pain, compusă de Aurelian Băcan și interpretată, cu această ocazie, de Andrada Ciupeiu, în primă audiție absolută.
Au urmat apoi cursurile propriu-zise, pe parcursul a trei zile. Cei 21 de tineri au lucrat intens sub atenta îndrumare a celor doi muzicieni, fiind la rândul lor asistați la pian de Ana-Ruth Maior. Copiii implicați sunt elevi ai liceelor de profil din Oradea, Zalău, Satu-Mare și Cluj-Napoca, precum și studenți ai Departamentului de Muzică al Facultații de Arte a Universității din Oradea. Aceștia s-au dovedit a fi deosebit de receptivi și de interesați pe tot parcursul cursurilor, ei participând activ, dar și asistând apoi pasiv, în calitate de auditori.
„Impactul acestui curs asupra tinerilor instrumentiști este perfect măsurabil în calitatea vizibil crescută a interpretării lor. Pe lângă informații extrem de precise și utile legate de dezvoltarea profesională, au fost binevenite metodele de gestionare a anxietății de performanță. Aurelian Băcan a reușit, prin căldura și disponibilitatea sa, să împărtășească copiilor din bogăția experienței sale personale.” a afirmat prof. de clarinet, drd. Olena Oșvat de la Colegiul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca.
La finalul proiectului participanților le-au fost înmânate diplome care să ateste frecventarea Masterclass-ului. Evenimentul a fost de un real succes, consolidând astfel necesitatea unor astfel de oportunități pentru muzicienii aflați la început de drum, precum și derularea acestor cursuri în cadrul comunității orădene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!