Asociația Romană de Educație Speologică a organizat, în perioada 29 iulie – 6 august, a 33-a ediţie Școala Națională de Speologie care s-a desfăşurat în zona platoului carstic Padiş din Parcul Natural Apuseni.
[eadvert]
În acest an, 21 de cursanți din țară și străinătate au participat la acest eveniment. Pe lângă învățarea tehnicilor specifice de parcurgere și explorare ale mediului carstic, cursanții au mai participat la diverse prezentări și cursuri susținute de specialiști în domeniul medical, salvaspeo, paleontologie, protecție carst, etc.
Şcoala s-a desfăşurat pe două niveluri tehnice: începători şi avansaţi. Nivel 1 (începători) – Tehnica Speologiei Alpine –TSA I atestă capacitatea tehnică de parcurgere în echipă a peșterilor de gradul II și III. Nivel 2 (avansați) -Tehnica Speologiei Alpine –TSA II atestă capacitatea tehnică de echipare a peșterilor de gradul II și III.
FOTO: Rus-Herdea Cătălin
Poligoanele folosite pentru învățarea tehnicilor de Speologie Alpină au fost: falezele din Poiana Ponor și faleza din piatra Bulzului, Cetățile Ponorului, Peştera Neagră, Ghețarul de la Barsa, Avenul Borţig, Avenul Gemănata, Avenul Acoperit, Peştera Ferice. Cursurile teoretice au fost susținute de specialiști Salvaspeo, Smurd și ai Fundației Emil G. Racoviță pentru Știință și Explorare Medii Extreme.
La finalul şcolii, în urma susținerii examenelor scrise și a testării în teren, toți cei 21 de cursanți (12 la nivelul 1 și 9 la nivelul 2) au absolvit. Dintre aceștia, o parte au fost speologi înscriși în diverse asociații speologice din țară : Focul Viu Bucureşti, Prusik Timișoara, Speodava Ștei. Din partea ARES au participat nouă instructori-formatori cu experienţă în domeniul speologiei și a altor activități conexe.
Sprijinul Administrației Parcului Natural Apuseni, a Cluburilor de Speologie Cristal Oradea și Politehnica Cluj-Napoca, au contribuit la buna desfășurare a tradiționalului eveniment. Sprijinul Maramont.ro, a fost de bun augur pentru mentenanța și îmbunătățirea poligoanelor folosite în cadrul școlii, iar Pensiunea Apuseni a contribuit la asigurarea confortului cursanților și cadrelor participante. Școala Națională de Speologie s-a desfăşurat sub umbrela Federaţiei Române de Speologie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!