„A crescut numărul firmelor care au restanţe la bugetul statului, a crescut numărul de incidenţe de plată către privaţi, tot mai multe firme sunt în reorganizare judiciară pentru a se proteja”, anunţă conducerea Federaţiei Patronilor Bihor.
„Reorganizarea judiciară este o variantă de redresare, de respiro pentru 1,5- 3 ani, fără presiuni din partea furnizorilor, o perioadă în care managerii îşi pot regândi strategia, pot accesa credite şi căuta noi furnizori. Aceasta nu trebuie să fie o ruşine, e inventată de americani, dar cred că nici 10% dintre firmele din Bihor nu ştiu că pot accepta la această formă de relansare.Este un examen deosebit deosebit pentru managerul companiei care trebuie un plan de redresare, plan care este, evident supervizat, verificat de judecătorul sindic şi creditori ”, spune Ioan Lucian, preşedintele FPB.
Printre beneficiile pe care această procedură le aduce firmelor sunt: cecuri şi bilete la ordin reeşalonate legal, fără a mai exista posibilitatea de a fi executat silit, reeşalonarea datoriilor, creditorii trebuie să sprijine planul de reorganizare, şi furnizorii au obligaţia să acorde sprijin livrând produse cu plata pe loc sau în timp foarte scurt. „Nu înseamnă că firmele nu pot să intre în faliment în această perioadă, că starea de insolvenţă este un purgatoriu continuu. Sunt determinante condiţiile de piaţă, fiindcă în situaţia în care consumul se restrânge e foarte clar că nu vom avea un viitor prea fericit”, a spus directorul executiv al FPB, Dan Octavian.
La nivel naţional, specialiştii de la Registrul Comerţului susţin că managerii companiilor abuzează de această procedură de insolvenţă pentru a-i constrânge pe debitori să facă plăţi. Totodata, pe fondul scăderii abrupte a vânzărilor, unele companii profită de insolvenţă pentru a prelungi termenele de plată peste limită. Este o măsură care pe termen scurt aduce o gură de oxigen companiei, însa nu înseamnă că este de succes.
Sunt în reorganizare
La nivel naţional, firme de renume precum SPARK, Ultra Pro Computers, dar şi retailerul de încălţăminte cu sediul în Oradea, Leonardo, au anunţat că intră în reorganizare judiciară din cauza scăderii cererii pe piaţa internă şi a reducerii vânzărilor, cu 25%, în acest an.Tot la această categorie a reorganizărilor, preşedintele FPB a anunţat şi FC Bihor. Procedura reorganizării judiciare este reglementată prin Legea 64/1995 privind reorganizarea şi falimentul. Debitorul sau administratorul sunt obligaţi să prezinte judecătorului sindic, trimestrial, rapoarte asupra situaţiei financiare a companiei în cauză, documentaţiile fiind transmise şi creditorilor.Furnizorii de electricitate, gaze naturale sau apă nu au dreptul, în perioada de reorganizare, să sisteze serviciile.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!