Prezent la Oradea, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit despre comasarea alegerilor din acest an. El consideră că este posibil un singur scenariu, potrivit legii.
„Dacă eu ar trebui să decid, atunci aș decide comasarea alegerilor locale cu cele prezidențiale, undeva în ultima săptămână din septembrie și la două săptămâni aș organiza turul doi pentru alegerile prezidențiale. Asta ar fi o soluție bună”, crede președintele UDMR.
Sursa citată a declarat că, potrivit Constituției, se pot comasa doar alegerile locale cu cele prezidențiale.
„Și doar în cazul în care în februarie se va adopta proiectul de lege prin care noi am depus un amendament simplu, prin liderii de grup, în Parlamentul României, la legea alegerilor prezidențiale, în care spunem că în loc de o lună înainte de terminarea mandatului, alegerile prezidențiale pot fi organizate cu trei luni mai devreme. Asta înseamnă că noul președinte ales va avea la dispoziție, așa cum se întâmplă în multe state europene, 50-60 de zile să pregătească echipa, să citească dosarele. Și președintele în exercițiu, sigur, își termină mandatul pe 21 decembrie, cum scrie în Constituție. Astea sunt singurele posibilități. Alegerile parlamentare nu pot fi organizate mai repede, pentru că mandatul este de patru ani, alegerile locale nu pot fi amânate decât în situații excepționale, stare de război, stare de urgență. Nu este cazul. Rămâne singura posibilitate să aduci alegerile prezidențiale mai repede și eventual să le comasezi cu cele locale. Noi am depus în aceste sens o lege care deschide această posibilitate, dar nu înseamnă o obligativitate de a organiza alegerile cu trei luni înainte de sfârșitul mandatului actualului președinte”, a subliniat Kelemen Hunor.
El a calificat anul 2024 ca fiind „un an super electoral, nu numai în România, ci pe întreg mapamondul”. În acest context, UDMR va decide săptămâna viitoare strategia electorală.
[eadvert]
„Patru miliarde de oameni se vor prezenta la alegeri și așa ceva nu a fost consemnat niciodată, de când există istorie scrisă. Cam jumătate din populația pământului va vota și va decide soarta țărilor respective. În România vom avea patru rânduri de alegeri. Noi am început în această săptămână consultările cu colegii noștri și vinerea viitoare la Cluj vom lua deciziile prin care stabilim criteriile pentru toate cele patru rânduri de alegeri, calendarul anului electoral, plus sarcinile pentru fiecare delegație teritorială și județeană. Începem în forță anul electoral”, a mai spus sursa citată.
Teme europene, în campanie: „Nu există o alternativă bună la Uniunea Europeană”
Faptul că alegerile prezidențiale și cele parlamentare au loc în același an și faptul că actualul președinte își termină al doilea mandat, va crește miza alegerilor prezidențiale.
„De aceea eu cred că tot anul electoral, mai mult sau mai puțin, va avea tematica alegerilor prezidențiale și parlamentare. Noi, în alegerile europarlamentare, încercăm să abordăm teme europene. Dar temerea mea este că în societate se va vorbi mult mai mult despre alte subiecte și mult mai puțin despre teme europene, cu toate că, din punctul meu de vedere, tematica europeană este una importantă. Trendul, în aproape toate țările europene arată că o dorință de schimbare”, crede președintele partidului.
El consideră că dacă nu se vor face schimbări la nivelul Uniunii Europene, în zece ani aceasta „va intra în irelevanță totală” și la nivel global va fi „un actor de mâna a treia”.
„Uniunea Europeană este într-o situație foarte dificilă, aproape de neînțeles cum s-a ajuns aici. Dintr-o uniunea politică și economică relevantă să cazi în irelevanță totală, totuși cineva ar trebui să răspundă. Și nu cetățenii. Cei care conduc Uniunea Europeană, Comisia Europeană. De aceea trebuie să abordăm temele mari, economice, politice și, bineînțeles, acele teme care sunt legate de Uniunea Europeană. Noi vom încerca să facem acest lucru, vom încerca să mobilizăm electoratul, prin a arăta că nu există o alternativă la Uniunea Europeană, nu există o alternativă bună. Din această competiție globală ori va fi printre câștigători și Uniunea Europeană, ori vom pierde cu toții. Niciun stat membru, nici măcar Germania, nu are capacitatea necesară în 2024 și anii care urmează, singură, să intre în competiție cu China, cu State Unite, cu India, cu Japonia și alte economii”, a declarat președintele UDMR.
Mesajele UDMR, și pentru electoratul român
Chestionat de jurnaliști, Kelemen Hunor a spus că deși nu prevede o schimbare în modul în care votează electoratul, în campanie, UDMR nu se adresează doar votanților maghiari.
„Noi de fiecare dată transmitem mesaje pentru toți cetățenii României, dar suntem o organizație care joacă politic la nivel regional. Avem foarte puține filiale în afara Transilvaniei și noi avem menirea de a-i reprezenta pe maghiarii din România. La europarlamentare și parlamentare mai primim voturi și din afara acelor localități unde trăiesc maghiarii, ceea ce mi se pare normal. Și partidele românești mai primesc voturi de la maghiari. Dar bariera etnică rămâne încă extrem de vizibilă, din punct de vedere al exprimării votului. Mai schimbări nu vor fi”, a subliniat sursa citată.
„Dacă noi abordăm teme europene, nu abordăm doar pentru maghiarii din România. Ele sunt valabile pentru orice cetățean. Și când eram la guvernare, proiectele noastre erau pentru toți cetățenii, poate toate comunitățile și multe aspecte ridicate de noi interesează și autoritățile locale din Iași, din sudul țării, de oriunde”, a adăugat el.
Deși nu a vrut să vorbească despre AUR și partidul Dianei Șoșoacă, Kelemen Hunor a apreciat că cele două sunt „un pericol”.
Trimite articolul
X…,,Deși nu a vrut să vorbească despre AUR și partidul Dianei Șoșoacă, Kelemen Hunor a apreciat că cele două sunt „un pericol”. De apreciat că și el cu UDMR este un pericol….nu degeaba nu au mai ajuns la guvernare și sper să nici nu-l mai vedem pe acolo ! În rest multă sănătate și lui !
-
Mai exact care este pericolul care te pandeste din cauza lui ? Si nu au mai ajuns la guvernare doar din simplul motiv al foamei disperate de putere al celor de la PNL.
-
Fara zile gheorghe