Anul 2023 aduce o serie de provocări pentru firme. Suspendarea kurzarbeit, creșterea salariului minim pe economie, creșterea inflației, scumpirea energiei, scumpirea materiilor prime, războiul, etc. Sunt câteva dintre provocările cărora vor trebui să le facă față companiile. Firmele bihorene nu vor fi scutite nici ele de aceste provocări. Jurnal Bihorean și Bihon.ro a cerut părerea reprezentanților mediului de afaceri vizavi de aceste provocări și cum încearcă organizațiile pe care le reprezintă să le facă față.
Kurzarbeit
„Renunțarea la kurzarbeit va afecta foarte mult firmele. Creșterea salariului minim pe economie, de asemenea. Nu toate firmele vor putea suporta creșterea salariului minim la 3.000 de lei, respectiv la 4.000 de lei, cele din sectorul construcțiilor. Productivitatea, oricum nu va crește”, este de părere Ioan Mintaș, primvicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
Acesta spune că creșterea inflației este o altă provocare cu care se vor confrunta companiile, nu puține dintre ele având credite. Mintaș estimează că multe IMM-uri vor fi nevoite să treacă la reducerea numărului de angajați.
[eadvert]
În ceea ce privește sărijinul CNIPMMR pentru IMM-urile pe care le reprezintă, Ioan Mintaș subliniază că „CNIPMMR, care deține și vicepreședinția CES, va încerca să țină cont de poziția IMM-urilor pe care le reprezintă și să încerce să influențeze deciziile care se iau la nivel Guvernamental în favoarea lor”.
Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, crede că mai sunt speranțe pentru prelungirea kurzarbeit și în acest an, după ce se va vedea cum se mișcă economia.
„Sunt și eu destul de îngrijorat de renunțarea la kurzarbeit. Doar în ultimul trimestru din 2022, 70 de angajatori din Bihor au beneficiat de kurzarbeit pentru circa 3.000 de angajați. Mai sunt speranțe să fie prelungit, pe la jumătatea lunii ianuarie”, ne-a declarat șeful AJOFM Bihor.
Schimbări legislative
Având în vedere că anul 2023 a început sub semnul schimbărilor în legislație, Vlad Deac, președintele Federației Patronilorr Bihor (FPB), crede că principala calitate a managerilor, și implicit a companiilor, va fi adaptabilitatea.
„România are avantajul unei economii complexe, nefiind axată doar pe un sector. Ceea ce va conferi o oarecare flexibilitate întregii economii. Cred că o provocare, începând cu acest an, vor fi investițiile pentru sustenabilitate. Și acestea doar dacă vor fi puse în practică într-o relație tripartita: finanțare nerambursabilă, finanțare bancară, management. Riscul cel mare, în cazul în care nu se vor urmări aspectele investiționale, va fi decapitalizarea companiilor și implicit scăderea bancabilității lor”, ne-a declarat Vlad Deac.
Acesta a subliniat că Federația Patronilor Bihor va continua un dialog între mediul economic și cel instituțional. „Cred că rolul de a primi informații la timp și corect este cel mai important. De asemenea, vom stimula în continuare întâlnirile pe bresle și în cadrul organizației, pentru ca atât managerii cât și acționarii să poată interacționa și împărtăși experiențele lor”, a precizat președintele FPB.
Anul provocărilor imposibile
Dan Octavian, președintele Asociației Firmelor Bihorene (AFB), este de părere că 2023 va fi anul provocărilor imposibile. „Creșterea prețurilor la energie, contracția consumului, la nivel european și scumpirea fără predent, în ultimii 20 ani, a ratelor bancare, sunt motive serioase de îngrijorare pentru companii. Nivelul de reziliență diferă de la o companie la alta, și de la un sector la altul”, subliniază Dan Octavian.
El crede că cele mai afectate vor fi sectoarele manufacturiere, care reprezintă peste 30% din economie și sectoarele mari consumatoare de energie. Mulți antreprenori vor fi puși în situația de a salva afacerea sau de a salva capitalul, fapt care va duce la falimente și încetări de activitate. Puțini vor scăpa neatinși de criza care începe în 2023.
„Încă din 2020, Asociația Firmelor Bihorene a fost implicată în procesul legislativ care a ajutat la depășirea pandemiei. Cea mai mare parte a propunerilor noastre s-au regăsit în actele normative adoptate sau în modificările survenite ulterior”, a declarat președintele AFB.
Acesta a punctat câteva din inițiativele asociației, concretizate în amendamente legislative: eficientizarea procedurilor de acordare a dreptului de muncă pentru cetățenii extracomunitari, modificarea legislației ANRE cu privire la obținerea Acordului de racordare la rețea, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență prin care s-a plafonat prețul la energie.
„În concret, am introdus un amendament prin care să poată beneficia de prețul plafonat și Parcurile Industriale și subconsumatorii acestora, care nu au fost inclusi în textul inițial al ordonanței. Pe acest subiect am avut sprijinul a peste 50 de firme din Parcurile Industriale din Oradea, care erau direct afectate. În ceea ce privește Ordonanța de modificare a Codului Fiscal, am fost între primii critici, și alături de UGIR și de celelalte Confederații Patronale reprezentative, am susținut amendamentele care au îndulcit puțin textul inițial, în special plafonul cifrei de afaceri pentru IMM-uri”, a punctat Dan Octavian.
Reașezarea afacerilor
Ioan Lucian, președintele Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR) spune că cele mai mari provocări ale anului 2023 pentru companiile românești sunt legate de creșterea prețurilor la energie și combustibil, tulburările mediilor de afaceri din Europa, și nu numai, provocate de războiul din Ucraina.
„Cred că multe companii vor fi afectate de aceste apăsări asupra mediului de afaceri și vor trebui să-și reașeze afacerile, ținând cont de factorii perturbatori apăruți. UNPR va continua campania națională de repoziționare a mediului de afaceri față de pricipalele instițutii locale regionale, nationale, pentru ca deciziile luate de acestea și care afectează companiile private din România să fie rezultatul unor consultări reale”, a precizat președintele UNPR.
Acesta a mai declarat că UNPR va sprijini companiile în accesarea de fonduri europene pe proiecte ce vor dinamiza activitățile lor, punându-le la dispoziție expertiza unor companii de consultanță valoroase.
„Vom sprijini, de asemenea, companiile românești să acceseze noi piețe, noi parteneri, în țările unde avem parteneriate cu mari confederații. De asemenea, vom direcționa companiile străine care fac parte din plaja noastră relațională internatională și care doresc să investescă în România, către companiile noastre membre”, conchide Ioan Lucian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!