Un carusel amețitor a fost 2023 pentru economiștii Primăriei Oradea, anul în care au trebuit încheiate și decontate lucrări masive, prestate în contul proiectelor europene. A fost un an în care Primăria Oradea s-a îndatorat în plus la bănci, pentru a plăti constructorii, în condițiile în care decontările întârziau iar presiunea termenului de finalizare până în decembrie 2023 a crescut cu fiecare zi.
[eadvert]
La fel ca în 2015, punct final al exercițiului financiar anterior, presiunea plăților s-a acumulat până în ultimele zile din an, când funcționarii Primăriei Oradea au ajuns să depună la Trezorerie peste 700 de ordine de plată în doar cinci zile.
Direcția Economică, și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2023, în prezența viceprimarului Antonia Nica. Au partucipat directorul executiv, Eduard Florea, împreună cu cei doi adjuncți, Simona Vlad și Sorin Iacob.
Viceprimarul Antonia Nica a făcut o sinteză a anului bugetar, cu provocările și realizările sale: „Anul 2023 s-a încăpățânat să înceapă și să se încheie ca un an preponderent provocator. Acesta a preluat procesul lansat în 2022, cel al ajustării prețurilor, cu impact semnificativ mai ales în domeniul construcțiilor, determinând astfel, în unele cazuri, o creștere a costurilor investițiilor publice chiar și cu 30%. Și când e vorba de bani și mai ales de proiecte mari cu finanțare europeană, contează și 3%, darămite 30%. Totuși, aprobările au venit, iar constructorii au fost puși sub presiune, de data aceasta pentru a respecta termenele stabilite prin programele de finanțare. Am încheiat anul 2023 fără a fi nevoiți să achităm ceva din bugetul propriu, exceptând, desigur, cotele la care ne-am obligat prin specificul programelor de finanțare.
În concret, anul 2023 – 918,3 milioane de lei au fost dedicați investițiilor, o sumă cu 74% mai mare decât sumele cheltuite pentru investiții în 2022. Pentru a menține cadența lucrărilor și pentru a asigura „oxigenul” necesar companiilor ce au construit, Primăria a contractat și în 2023 credite de la BRD, Banca Transilvania și Banca Europeană de Investiții. Cu toate acestea, gradul de îndatorare a municipiului este mult sub limita maximă stabilită de lege (30% din veniturile proprii), ajungând la 9,32%. Nici sfârșitul de an nu a venit fără provocări, Primăria Oradea trebuind să se supună legislației venită pe nepusă masă, având ca obiectiv național reducerea cheltuielilor bugetare în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar și în restricțiile și limitările aplicabile lunilor noiembrie și decembrie. Așadar ne-am adaptat, am respectat legea, am înaintat nu mai puțin de cinci memorandumuri pentru aprobarea depășirii plafoanelor impuse și am obținut cât am putut de mult”.
Prioritar în anul 2023 au fost asigurarea cash-flow-ului necesar implementării în bune condiții a proiectelor cu finanțare UE și optimizarea utilizării fondurilor UE.
Directorul executiv al Direcției Economice, Eduard Florea a făcut o comparație a volumului investițiilor de anul trecut cu anul de referință 2015:
„Raportat la cel mai bun an din istorie, anul 2015, când se încheia prima sesiune de finanțare, suntem cu +46% peste plățile pentru investiții din acel an. Din suma de 918 milioane lei, 240 s-au plătit în ultimele cinci zile ale anului, cu eforturi teribile din partea colegilor, care au prezentat Trezorerie în aceste cinci zile nu mai puțin de 700 de ordine de plată”.
Cele mai mari încasări din ultimii ani, preponderent online
Gradul de încasare a debitelor aferente principalelor impozite şi taxe locale a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimi ani (97% din debitele anului, 88% din totalul debite, rămășite și majorări).
Economiștii consideră că acest lucru se datorează măsurilor fiscale locale respectiv scutirea de majorări pentru achitarea integrală a debitelor. Asta a dus la reducerea a soldului restanțelor și a numărului de restanțieri la persoane fizice (-26% scădere număr, -6% scădere sold restant).
Datoria publică, sold maxim
În ceea ce privește datoria publică, directorul Eduard Florea a explicat: „A fost un an extrem de activ, în sensul în care cele trei credite contractate au asigurat cea mai mare parte din investițiile publice, peste 40%. La finele anului am ajuns cu un sold de asemenea record al datoriei publice, de aproximativ 145 milioane de euro. Dar, este cumva prețul pe care îl plătim pentru dezvoltare, pentru finalizarea cu succes a unor proiecte majore din această sesiune de finanțare”.
Menținerea calificativelor de rating în categoria principală a grilei Fitch – „Grad investițional – cea mai ridicată credibilitate” reflectă viziunea Fitch asupra performanțelor financiare robuste ale municipiului și asupra capacității de a contribui la progresul economiei locale.
15 ani de plată online
În 2023 s-au împlinit 15 ani de la data lansării serviciului de plată online a impozitelor și taxelor locale, perioadă în care Primăria Oradea a făcut eforturi continue pentru creșterea volumelor de încasări online.
Prin urmare, 59% din totalul sumele încasate anul trecut, cu excepția plăților prin ordine de plată, au reprezentant sume încasate prin platforme online.
Execuția bugetară a anului 2023 s-a încheiat cu un excedent bugetar cumulat de 77,90 milioane lei, peste nivelul excedentului de la finele anului anterior, care a fost de 27,31 milioane lei.
Trimite articolul
XTrebuie sa ii mulțumim bunului Dumnezeu și încă și mai bunului domn Bolojan ca ne-au binecuvantat cu un geniu. Ca au făcut-o viceprimarita pe profesoară de Cant Antonia Nica. Se pricepe nu numai la note și solfegii, la doine de jale și la lieduri, la simfonii, la arii din opere și operete, ci și la Economie și fonduri europene. A luat ore particulare,, e asa de pregătită ca poate scrie o teza de doctorat obligatoriu la Sorbonica și sub conducerea colegului ei de partid. Popa Boloș.
Hai skavetilor, fuga la primarie si platiti taxele, puneti osul la munca ca vrem dezvoltare. Propaganda gura
Vai de dezvotarea voastra….
Nica progresista, Nica- mama gay-ilor
Am înțeles… este foarte simplă treaba asta.
Deci primăria se împrumută de la bănci, apoi prin taxe și impozite ia banii de la pulime și îi dă o parte înapoi la bănci și altă parte la constructorul lui pește prăjit.
Și constructorul de cine aparține?
Dezvoltare? Aaa pasajele si betoanele sunt dezvoltarea! Sunteti penibili.Cred ca nu intelege prostimea ce inseamna dezvoltare intr un oras !
halal dezvoltare!!!
Dezvoltare?!!!!! Regres poate. Dezvoltare e cand populatia creste, nu scade de la 230mii in 93 la 180 in 2023. Si de pe locul 7 la salarii in 97 la 37 in 2023. Populatie saraca, nu ai ce face in oras tineretu pleaca, oras imbstranit, nu aeroport nu educstie, cultura , sport. Zero
Cand Oradea pierde 2000 locuitori pe an, care pleaca din oras, asta e dezvoltare? Podurile si pasajele sa dormiti voi sub ele daca asta tine burta si buzunarul plin, sau sa ai o viata sociala sub pod, ca nu ai ce face in acest oras in afara sa mergi la terasa, asa cum se merge si in Nojorid la terasa, un oras mort, adormit, sarac , multi vad bogatie in BMW, si PASSAT de 20 de ani in care si-au bagat toata avutia de 10-12mii euro. Mai iesiti din oras sa vedeti, dar sunteti prea redusi sa vedeti ce inseamna dezvoltare