2020 a stat sub semnul urgenței, al reconfigurărilor bugetare rapide, dictate de imperativele sanitare impuse de pandemia de Covid-19. Bilanțul Direcției Economice pe anul trecut relevă aceste „smucituri” în mersul, altfel aproximativ liniar al fiscalității, proiecțiilor bugetare, cheltuielilor și investițiilor.
Viceprimarul Dragoș Marcel, directorul Eduard Florea și adjuncții Simona Vlad și Sorin Iacob au prezentat ieri sinteza activității economice a Primăriei pe anul trecut. Dragoș Marcel a observat că anul a început cu o proiecție bună, dar că în primul trimestru s-a și operat o rectificare majoră de buget, când au devenit evidente efectele pandemiei. Au fost implementate măsuri pentru susținerea agenților economici, precum suspendarea inspecțiilor fiscale și a executărilor, extinderea termenelor de plată și s-a constituit un fond de susținere a spitalelor. „S-a încercat menținerea unui echilibru, pentru păstrarea cofinanțărilor pentru proiecte europene”, a mai spus el.
Minus 9 milioane de euro
După instalarea lockdown-ului, în primăvara anului trecut, a devenit evident și pentru administrația locală că estimările bugetare anterioare pandemiei sunt nerealiste. Ca atare, în aprilie 2020 a avut loc o rectificarea negativă de buget, de 9 milioane de euro. „A fost cel mai greu moment, dar a fost bugetul pe baze reale. Fără acea rectificare, riscam să angajăm cheltuieli și proiecte pe care am fi constatat că nu le putem finanța. Am ales rectificarea drastică pentru a ne crea un tampon pentru cel mai negru scenariu”, a spus Florea.
Spitalele au fost vârful de lance bugetar al anului trecut, atât din cauza cheltuielilor cu pandemia, cât și pentru că aveau în derulare proiecte europene bănoase în implementare.
O altă apăsare economică pe oraș a fost creditul luat de ADP, garantat de Municipiul Oradea, pentru parcarea de la Voința. „Anul trecut, licitația pentru parcarea de la Voința s-a împiedicat de o interpretare a ANAF, care nu ne-a mai permis fomula de plată amânată, creditul furnizor. A trebuit să găsim un mecanism din mers. ADP a contractat un credit, iar municipiul a devenit garant”, a mai spus directorul.
Cel mai bun an din exercițiul curent
2020 a fost și cel mai bun an în privința proiectelor europene din acest exercițiu de finanțare. „În afara de 2015 – an rămas etalon, 2020 e al doilea an după valoarea totală a investițiilor”, consideră directorul.
Reușita nu e dublată de o decontare pe măsură din partea instituțiilor intermediare din Capitală, decalajul între sumele înaintate spre decont și viramente este foarte mare, de aproximativ 60 milioane de lei. Florea spune că în 2020, executivul a apelat la rezerve pentru a acoperi din investiții: 27 milioane de lei din excedentul anilor anteriori a fost cheltuit.
Ajutorul de stat pentru Ryanair
Anul pandemiei a consemnat o premieră – permisiunea UE pentru acordarea unui ajutor de stat de la Primăria Oradea, pentru reluarea zborurilor de pe Aeroportul Oradea. Câștigătorul acestei scheme în valoare de 800.000 euro este Ryanair. Contractul prevedea reluarea zborurilor în decembrie, dar conținea și posibilitatea amânării prestării serviciilor, pe fondul crizei sanitare mondiale.
Oradea a făcut deja o primă plată, de 400.000 de euro către companie, dar reluarea zborurilor a fost amânată în repetate rânduri.
Directorul Florea spune că executivul local are garanția unei scrisori bancare, care îi asigură restituirea banilor în cazul în care contractul pică. Diferența de 400.000 de euro ar urma să fie achitată operatorului numai în condițiile prestării zborurilor spre cele patru destinații – Londra Stansted, Milano Bergamo, Bologna și Dusseldorf Weeze.
Extreme
2020 a marcat două extreme în privința încasărilor, respectiv investițiilor derulate de Primărie. Astfel, procentul de încasare a debitului anului anterior a fost de 92%, bun, dar mai mic decât cel din 2019 – 94%. La fel, încasarea de total debite a fost la 80%. „Am reușit scăderea restanțelor, dar a crescut numărul de restanțieri. La venituri fiscale, am realizat cu 12% peste nivelul programat în urma revizuirii”, mai spune Florea.
În privința investițiilor, acestea sunt la 397 milioane de lei, aproape dublu față de anul anterior.
[eadvert]