Pe cât de mare avântul luat anii anateriori de sectorul turistic orădean, pe atât de serioasă prăbușirea industriei, în anul Covid 19.
„Vorbim de niște cifre destul de dramatice, vorbim de scăderi de peste 90%, în special în zona unităților de cazare, care au fost închise în primăvara anului trecut, de o scădere cu 20% a gradului de ocupare, de o înjumătățire a numărului total de turiști care au ajuns în Oradea”, a spus Mihai Jurcă, city manager, marți, în expunerea raportului de activitate al Asociației de Promovare Turismului în Oradea și Regiune (APTOR), alături de managerul asociației, Alexandru Chirilă.
Astfel, când criza a devenit o realitate, 93% dintre hotelieri și-au trimis personalul în șomaj tehnic, ca măsură de protejare resurselor. În iunie au apărut primele semne de recuperare iar activitatea a reintrat pe un făgaș favorabil în iulie, august și septembrie, cu august vârf de activitate.
[eadvert]
Alexandru Chira a făcut o trecere în revistă a evoluției pe luni a anului 2020, de la începutul și până la finalul său: „anul 2020 a avut un start extrem de bun, cu 31% peste valorile din 2019. Primele semne ale pandemiei le-am simțit începând cu data de 8 februarie, iar rezultatele îngrijorătoare le-am simțit odată cu luna martie, după instalarea stării de urgență. Luna cu record negativ pentru anul trecut a fost luna aprilie, respectiv luna în care mare parte dintre hoteluri și-au închis ușile, alegând să-și salveze cât mai mult din costurile cu utilitățile și să trimită personalul în șomaj tehnic pentru a avea un suport din partea statului. Primele semne de recuperare s-au simțit în luna iunie, iar lunile iulie, august și septembrie putem spune că au fost niște luni bune în contextul dificil al crizei sanitare. Cea mai bună lună a fost luna august, cu o scădere cu doar 28% față de august 2019. Per total, anul 2020 s-a încheiat cu un minus de 48% față de anul 2019”.
Spre comparație, la nivel national, prăbușirea a fost de 60% iar la nivel european, de 70%. Concluzia reprezentanților APTOR este că Oradea a terminat anul cu un bilant mai bun ca țara și chiar ca Europa.
Cum era de așteptat, a scăzut mult și procentul de vizitatori străini în oraș – dacă media anilor anteriori e de 10% din total, în 2020 s-a ajuns abia la 4%. Țările de proveniență rămân aceleași – Ungaria, Germania și Italia.
APTOR a pornit anul trect cu un plan extrem de ambitios, după cum consideră Jurcă, plan care a fost deturnat în întregime la începutul lui marti, de impunerea condițiilor de pandemie. Singurul eveniment care s-a materializat, din calendarul propus la finele lui 2019, a fost TIFF-ul de toamnă, cu alocare de 150 mii lei.
În acest context, APTOR a propus, anul trecut două programe de susținere a turismului estival, prin măsuri menite mai mult să stimuleze recuperarea fluxurilor de turiști decât să acopere pagubele anterioare.
Primul a țintit direct agențiile de turism și touroperatoare cărora li s-au oferit facilități pentru fiecare turist cazat minim 2 nopți consecutive în Oradea, pentru pachete de tip city break – 3 lei în cazul cazării de 1 stea, 4 lei pentru cazările de 2 stele, 6 lei pentru cele de 3 stele respectiv câte 9 lei cei cazați la unități de 4 stele.
A doua campanie a constat din acordarea de gratuități celor care s-au cazat cel puțin 2 nopți în Oradea, la muzeele orașului și pe mijloacele de transport în comun.
Un rezultat cuantificabil al acestei campanii a fost că a crescut șederea medie la 3,5 zile pentru turiști, față de 1,8 zile, media pentru anul 2019.
Hotel-școală, în Cetate
În bilanțul pe 2020, APTOR și-a spus și deschiderea primei academii în domeniul ospitalității din țară, care funcționează în campusul școlar nou.
În colaborare cu unitatea de pregătire în domeniul ospitalității, APTOR pregătește transformarea hotelului din Cetate în hotel-școală. „Acum se lucrează la partea juridică. În prezent, hotelul nu e folosit dar a fost întreținut să nu se deterioreze”, spune Jurcă.
City managerul zice că planul este ca unitatea de cazare să fie funcțională anul acesta, „dar va fi complicat să deschizi un hotel în context pandemic”.
Oradea balneară
APTOR are în derulare procedura de atestare a unui areal important din urbe ca stațiune balneară. Documentația a fost trimisă guvernului și este în cursul avizării interministeriale.
Etapele premergătoare au fost semnarea unui acord cu Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, efectuarea unei vizite în teren pentru verificarea zonelor de protecție a surselor de apă termală și prelevarea de mostre pentru studii de laborator și prezentarea rezultatele de laborator în urma analizei fizico-chimice și bacteriologice urmate de indicații terapeutice. Depunerea dosarului la Ministerul Sănătății a avut loc în 28 septembrie 2020.
Arealul delimitat conține Centrul Istoric, lunca urbană a Crișului Repede cu o extensie pe Peța, în zona sălii polivalente. Atestarea ca stațiune ar urma să aducă beneficii Oradiei cu deschiderea noilor linii de finanțare, anticipează APTOR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!