Primăria are în derulare, în diverse stadii birocratice, câteva proiecte de realizare şi amplasare de statui în Oradea, în acest an al Centenarului Marii Uniri.
Conform Adrianei Lipoveanu, adjunctă a Arhitectului-Şef, în februarie urmează să fie lansate concursurile de soluţii pentru mai multe statui de for public. Cea a lui Iuliu Maniu va fi amplasată pe strada cu acelaşi nume, între Catedrala Sf. Nicolae şi Colegiul „Iuliu Maniu”. În Piaţa Unirii, într-un soi de dialog „cu biserica proprie” ca fundal, urmează să fie amplasate statuile episcopului ortodox Roman Ciorogariu şi a celui greco-catolic Dimitrie Radu.
„Văzând succesul grupului statuar Halnaposok, de la intrarea pe Corso – toată lumea se fotografiază acolo – am decis că vrem să intrăm în trenul european al statuilor fără soclu, amplasate la nivelul solului”, spune Adriana Lipoveanu. Statuile celor doi episcopi vor fi astfel amplasate încât publicul vizitator să se poată fotografia cu ele, dacă aşa va dori.
Tot anul acesta se va lansa concursul de soluţii şi pentru statuia arhitectului orădean Rimanoczy Kalman, de numele căruia se leagă mai multe monumente de arhitectură de pe Corso sau din Piaţa Unirii. Statuia sa va fi amplasată în zona străzii Dunărea, în apropierea Bisericii Romano-Catolice Olosig, cu hramul Pogorârea Sf. Spirit.
Artă contemporană
Primăria intenţionează să amplaseze şase grupuri statuare în preajma Podului Centenarului, care ar putea fi inaugurate la 1 Decembrie 2018, ne-a transmis Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Patru dintre acestea vor fi pe pod, la cele două capete ale acestuia, şi două în cele două sensuri giratorii cuprinse în proiectul de reamenajare a zonei după construirea podului, la intersecţia străzilor Ady Endre, Sf. Apostol Andrei și Szigligeti Ede, respectiv în sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Plevnei, Călărașilor și Principatele Unite sau în zona verde adiacentă, în funcţie de analiza relaţiilor spaţial – volumetrice.
Concursul de soluţii cu tema „Marea Unire” are termen până în 5 februarie pentru depunerea proiectelor, valoarea estimată fiind de maxim 1.620.000 lei, fără TVA.
După depunerea proiectelor, comisia de evaluare din cadrul Primăriei va valida documentele de calificare, iar apoi juriul concursului va analiza anonim proiectele. Jurizarea concursului se va face de o comisie formată din şapte membri, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, doi arhitecţi membri ai Ordinului Arhitecţilor din România, atestaţi ca specialişti de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, un artist plastic, un istoric/critic de artă. Secretariatul comisiei de jurizare va fi asigurat de Instituţia Arhitectului-Şef.
Gojdu, la ştrand
Cu privirea spre noi monumente de for public, Executivul local păstrează statuia lui Emanuil Gojdu pe actualul „amplasamet”, într-un cotlon al Ștrandului Ioşia. Lipoveanu spune că Primăria va pune bani în bugetul pe acest an pentru restaurarea statuii. Lucrare din piatră, bustul lui Gojdu a început deja să se degradeze. Anul trecut, Primăria a şi primit o amendă de 4.000 de lei de la inspectorii Direcţiei de Cultură, pentru că a lăsat de izbelişte monumentul.
O eventuală reamplasare a acestei lucrări de artă e sub semnul întrebării pentru viitorul apropiat. Pentru că a redenumit Centrul Civic după Gojdu, Primăria intenţionează să decoreze acest spaţiu cu statuia respectivă. Problema este că acest spaţiu urmează să intre în reamenajare, dar asta într-un termen mediu, nu scurt. Lipoveanu spune că se ia în calcul amplasarea temporară a acesteia, dar nu s-a determinat încă locaţia.
Sugestia cititorilor
O sugestie pentru locul în care să fie aşezată statuia lui Gojdu ne-a fost trimisă la redacţie de o cititoare:
„Mă numesc Perneş Florica şi locuiesc pe B-dul Dacia. Am citit în ziarul dvs. despre comentariile privind amplasarea statuii lui Emanuil Gojdu în Oradea şi vin în întâmpinarea acestei situaţii cu o propunere. Această statuie să fie aşezată în parcul din spatele Liceului E. Gojdu, pentru ca elevii să fie aproape de patronul lor spiritual. Parcul este frumos amenajat, statuia ar fi la vedere pentru toţi care trec peste Podul Dacia. Vă mulţumesc!”
Citiți principiile noastre de moderare aici!