Oamenii de afaceri sunt decişi să devină motorul unei acţiuni la capătul căreia sintagma „Bihorul are potenţial turistic ” să devină faptă. Într-o conferinţă de presă organizată joi la Hotel Double Tree by Hilton din Oradea, preşedintele Federatia Patronilor Bihor Ioan Lucian a anunţat că „2013 va fi anul turismului în Bihor, iar în această acţiune dorim să angrenăm şi Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean, dar şi alte primării din judeţ care dau prioritate turismului”. Acest concept este susţinut în mod direct de cea mai veche organizaţie patronală din România printr-o conferinţă regională destinată domeniului turismului, prin introducerea în pachetele turistice a manifestărilor de tradiţie din judeţ, participarea la cel mai mare târg de tradiţii din Ierusalim, acolo unde Bihorul are oportunitatea să reprezinte România în acest an.”
„Vom acţiona atât pe direcţia locală, cât şi pe cea regională şi transfrontalieră, dar şi pe o direcţie internaţională”, a anunţat Ioan Lucian, preşedintele Federatia Patronilor Bihor. Centrul nonprofit de susţinere a afacerilor va fi locul care va găzdui evenimente dedicate domeniilor: bancar, panificaţie, hoteluri-restaurante-catering, energiilor regenerabile, de practică aplicată a studenţilor, asiguratorilor, dealerilor auto, pentru domeniul juridic şi pentru executorii judecătoreşti. Componenta regională a direcţiilor de acţiune a Federaţiei va fi una extrem de bine reprezentată. Nu mai puţin de şase evenimente, cu tradiţie, vor fi organizate în perioada martie-decembrie 2013. Toate conferinţele vor avea caracter regional: „Viitorul în construcţii în partea de Vest a României” are loc pe 10 martie. Conferinţa dedicată turismului e programată în 14 aprilie, cea dedicată domeniului medical va avea loc în mai, conferinţa regională pe agricultură are loc pe 10 iunie, în octombrie este programată Conferinţa regională B4B, iar anul se va încheia cu cea de-a III-a ediţie a Galei Top Brandurilor Bihorene. Fiecare dintre membrii conducerii Federaţiei a argumentat de ce se organizează fiecare eveniment în parte. „Ne-am propus ca în acest an să fim partenerii Consiliului Judeţean şi ai Primăriei Oradea şi a altor factori care vor să accelereze dezvoltarea turismului, astfel încât Bihorul şi Oradea să devină cât mai repede o zonă turistică”, a declarat Ioan Lucian. Directorul federaţiei Raul Derecichei a subliniat că intenţia sa este aceea ca firmele din turism să cuprindă în pachetele turistice zonele consacrate, datorită faptului că organizează evenimente cu caracter tradiţional. Zona Beiuş-Ştei-Vaşcău, dar şi zona Aleşd şi Valea lui Mihai au fost menţionate la acest capitol.
Federatia Patronilor Bihor este membră fondatoare a unui cluster termal prin intermediul căruia doreşte să potenţeze turismul şi să atragă vizitatori în judeţ. Este primul cluster din România în domeniul geotermal. Ţinta organizaţiei patronale sunt nu numai turiştii din Ungaria, ci şi din ţări mai îndepărtate. De altfel, aşa cum spunea directorul Raul Derecichei la conferinţa pe turism va fi prezentat şi portretul clientului de pe pieţele terţe de turism cu accent pe specificul turismului balnear.
Vicepreşedintele Federatia Patronilor Bihor, Florin Balint insistă ca factorii de decizie de la nivel judeţean să sprijine participarea la târgul de turism care va avea loc în iulie la Ierusalim. „Este vorba de un târg cu specific etnografic şi de turism cu o expunere largă. Anul trecut, singurul judeţ care a promovat România a fost Bacăul. Anul acesta încercăm să determinăm Consiliul Judeţean să sprijine participarea Bihorului la acest eveniment”, a subliniat vicepreşedintele Federaţiei. Doctorul Ioana Mircea a insistat să spună că actuala ediţie a conferinţei pe medicină „Strategie şi finanţare în Sănătate” are ca scop să descopere care sunt strategiile celor care decid în acest domeniu, şi cum îşi propun să le finanţeze. Ministrul Sănătăţii şi mâna sa dreaptă Raed Arafat sunt decidenţii pe care organizatorii îi doresc prezenţi la Oradea. De pe lista de invitaţi nu vor fi excluşi primarii din judeţ care au în acest moment rol de manageri în sănătate. Despre importanţa conferinţei pe agricultură, dar şi despre aşteptările pe care le are de la conferinţa în domeniul construcţiilor a vorbit vicepreşedintele Vasile Fonoage. Anveloparea termică a blocurilor şi infrastructura de transport şi autostrada sunt teme care ard. „Nu poţi face afaceri fără infrastructură de transport, fără autostrăzi, fără drumuri care nu corespund nici calitativ, nici din punctul de vedere al fluenţei în trafic”, a atras atenţia Vasile Fonoage. Despre tarele sistemului juridic şi despre un adevărat conflic care există între executorii judecătoreşti şi mediul de afaceri a vorbit doamna Maria Sabin. Domnia sa a atras atenţia că între mediul de afaceri şi parlamentari trebuie să existe întâlniri măcar o dată la trei luni, deoarece parlamentarii sunt cei care pot contribui la înlăturarea viciilor de formă şi de fond a legilor care guvernează buna funcţionare a afacerilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!