La eveniment au participat peste 50 de crescători cu aproape 200 de exponate aparţinând crescătoriilor din zonă.
„Despre creşterea porumbeilor domestici, în general, există mărturii scrise de acum 3000 de ani, ele conţin referiri mai ales la porumbeii crescuţi ca obiect de cult religios, la cei folosiţi ca aducători de ştiri sau pentru carne. Creşterea raselor de porumbei româneşti are o mare vechime. Numai secole de muncă intensă au putut fixa asemenea caracteristici, pe care le prezintă rasele noastre. Cu atât mai mult cu cât această muncă s-a desfăşurat într-o perioadă lipsită de cunoştinţe de biologie, genetică, deci fără cunoaşterea legilor eredităţii, în condiţii în care distanţele se parcurgeau cu greu, iar legăturile se stabileau anevoie.
Dar, tocmai gândindu-ne la condiţiile grele în care au lucrat, au creeat, trebuie să apreciem şi mai mult munca creatoare a predecesorilor noştri, s-o respectăm, să păstrăm cu grijă rezultatele ei. Într-un oraş este mult mai uşor să organizezi o expoziţie, din mai multe motive: ai la dispoziţie mai multe săli din care poţi să alegi, ai un număr de crescători şi membri care ajută la organizare şi, nu în ultimul rând poţi să te aştepţi la un număr ridicat de vizitatori. In mediu rural doar ambiţia crescătorilor din zonă cu susţinerea conducerii primăriei poate să aibă ca rezultat organizarea unui astfel de eveniment”, spune unul dintre participanţi.
Expoziţia organizată de un grup de tineri crescători din zonă, în colaborare cu Primăria din Vadu Crişului, a fost deschisă de viceprimarul comunei Ioan Hasas, şi el un pasionat al creşterii porumbeilor voiajori. Cei prezenţi au fost salutaţi şi de către Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crişului. „Felicit crescătorii din zona Defileului Crişului Repede pentru faptul că şi în acest an au reuşit să organizeând pasiunea dumneavoastră pentru aceste fiinţe. Îmi pare bine că şi publicul din Vadu Crişului poate să vadă realizările crescătorilor din zona Crişului Repede”, a spus printre altele primarul Cosma. Din partea organizatorilor Călin Şchiop a mulţumit pentru sprijinul acordat Primăriei din Vadu Crişului şi clubului Nufărul Oradea coindus de Cornel Fildan.
Toţi cei care au vizitat expoziţia de la Vadu Crisului au avut posibilitatea să admire cele 170 de păsări şi cei 20 iepuri de expuşi. Porumbei voiajori, Jucator Roller de Cluj, porumbei voltaţi, Urias Maghiar, Tobosar arab, voiajor german de frumusete, porumbei King, Karrier, Gusati sunt doar câteva dintre rasele de porumbei care au fost expuse. Din expoziţie n-au lipsit nici fazanii, rasele de găini Brahma sau Coinchinchina, iepurii .
A creat Guleratul de Bihor
Vadu Crişului. La expoziţia de la Vadu Crişului a fost prezent şi Kalman Ludovic, crescător din Aleşd care din anul 1962 lucrează la crearea rasei denumita Gulerat de Bihor. Această rasă a obţinută prin încrucişarea porumbeilor Maria Stuart, Tobosar de Buhara şi Cap de Maur. În decursul anilor, Kalman Ludovic a reuşit ca designul acestor porumbei de agrement să se fixeze şi să se transmită şi noilor generaţii de porumbei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!