Depunerea proiectelor va avea loc între 1 şi 15 septembrie. Pentru acestea suma totală alocată în 2009 este de 200 milioane lei. Scopul programului este îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a calităţii vieţii în localităţi. Programul va fi finanţat de la Fondul pentru mediu, din sumele virate de către organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, cu titlu de taxă pe poluare pentru autovehicule.
2milioane/parc
Numărul minim de locuitori pentru a accesa aceeste fonduri este 3.000 de locuitori. În acest caz, suma maximă pentru realizarea unui parcnou este de 500.000 lei, 250.000 reabilitării şi extinderii unui parc existent şi 200.000 lei pentru reabilitarea unuia. Cele mai substanţiale finanţări pot fi solicitate de autorităţile din oraşele cu peste 100.000 de locuitori: până la 2 milioane lei pentru amenajarea unui parc nou, 1,5 milioane lei pentru reabilitarea şi extinderea unui parc, şi până la 1 milion lei pentru reabilitarea unui parc.
Fondurile scad la maximum, 1,5 milioane lei pentru amenajarea unui parc nou în oraşele care au între 20.000 şi 100.000 de persoane, respectiv la 750.000 lei pentru reabilitarea şi extinderea unui parc şi la 550.000 lei, dacă este vorba doar de reabilitare.
Şi anii trecuţi au fost alocate sume impresionante pentru construcţia despaţii verzi. Obiectivul este nobil, acela de a aduce la standarde europene suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor. Banii au fost însă îngropaţi în garduri şi fântâni arteziene nefuncţionale. Iar acum, spaţiul verde e mai mult o amintire. Iarba nu e irigată, iar parcurile dau mai mult senzaţia de pustă. Pe semne că proprietarii ori nu mai au bani să le întreţină, ori sunt dezinteresate.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!