Dintr-un aer împuţit unii s-au îmbogăţit”, în jur de 200 de localnici din Sântandrei au protestat împotriva mirosului emanat de fermele Nutripork din comună.Marţi seara, înainte de ora 20 localnicii au venit cu mic cu mare în faţa Căminului Cultural pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra problemelor de mediu cu care se confruntă. “Ne-am adunat azi pentru a protesta împotriva gradului mare de poluare din Sântandrei.
Acţiunile noastre îndreptate împotriva acestei poluări din Sântandrei au început în urmă cu doi ani când am reuşit să stopăm extinderea fermei de pui aparţinând concernului Nutripork, fermă care trebuia să crească de la 400 de mii de capete la un million de capete, ceea ce ar fi însemnat un dezastru pentru noi.
Scânteia protestului a fost data însă de faptul că am aflat că urmează să se construiască un incinerator în cadrul complexului porcin.
Un incinerator în această zonă ar produce foarte multă poluare completed poluarea din fermă. Acolo se degajă foarte multe noxe: amoniac care pluteşte deasupra noastră şi se transformă în ploaie acidă, pulberi foarte fine, hidorgen sulfurat iar acest incinerator ar veni cu noxele lui: monoxid de carbon, compuşi ai sulfului, ai azotului dar cele mai grave sunt dioxinele. Aceşti compuşi se acumulează în corp şi afectează sănătatea”, a spus Carmen Lezeu, chimist de meserie şi membră a Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area, organizatoarea protestului.
Deversări de dejecţii
Protestatarii au reclamat şi descoperirea unor deversări ale unor dejecţii de animale de la Nutripork Ioşia pe teritoriul comunei, respectiv pe terenul situat în spatele Căminului Felix, a mirosurilor pestilenţiale degajate, dar şi poluarea cu praf, datorată faptului că foarte multe străzi sunt neasfaltate.
În cadrul protestului s-au adunat circa 300 de semnături împotriva construirii incineratorului de animale de la Palota, semnături care vor fi depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului.
Lipsa vreunui reprezentant al administraţiei locale la protest a stârnit de asemenea nemulţumirea protestatarilor. “Se pare că avem aşteptări prea mari de la actuala administraţie”, a spus unul dintre protestatari.
” A fost primul protest din istoria modernă a Sântandreiului, semn ca avem un cuvânt de spus în comunitate şi că împreună suntem mai puternici”, spune Ciprian Fechetea, fondatorul Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area.
Localnicii spun că nu se vor opri aici şi vor face tot posibilul ca aerul să fie respirabil. “Seară de seară este absolut imposibil să ieşi afară, să ţii un geam deschis să se aerisească. Mirosul pestilenţial ne ţine captivi în case, ca să nu mai punem la socoteală şi faptul că de îmbolnăveşte”, ne-a spus o localnică extem de nemulţimită.
Trimite articolul
Xasa va trebuie cine drac va pus sa va faceti case langa ferma , sa intins comuna inspre ferma nespus de mult , nu ei sunt vinovati ci cei cu imobiliarele , faca case dupa care le vand pe bani grei la fraieri ,, lasa sa se araunce gunoiul pe terenuri pt fertilizare mai ales acum daca agricultorii nu vor mai avea azot.. Asa mari domi au ajuns unii ca au uitat unde au crescut pe la bunici unde mai curatau grajdurile .. mari domni , de la oras sau mutat acolo si acum saraci se sufoca de la un pic de miros de balegar ,nu le place sa vanda si sa se mute de acolo , cum se spune si in Oradea de marirea taxelor , nu-ti convine ca cresc , mutate din Oradea asa spun multi papagali ce comenteaza pe forumuri de paraca ar fii normal sa creasca atat de mult si subit taxele .Deci oarasenii , din Oradea care sa-u mutat pe acolo sa faca bine sa vanda si sa se mute in alte locatii , mai la munte unde este aer curat .