Schema de ajutor de stat include două pachete: Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniște şi Pachetul 2 ‐ Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri. Pachetul 2 poate fi aplicat doar în combinație cu Pachetul 1.
Sprijinul se acordă anual ca sumă fixă pe hectar de teren forestier şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de deținătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de 5 ani.
Intensitatea ajutorului public nerambursabil acordat este de 100% din totalul costurilor eligibile, dar nu mai mult de 200 euro/ha/an.
Cuantumul plăţilor compensatorii este de 25 euro/ha/an pentru suprafața angajată în cadrul Pachetului 1 şi 103 euro/ha/an pentru suprafața pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului 2. Între 100 ha și 500 de ha se va acorda 100% din valoarea plății compensatorii, iar pentru suprafețe mai mari de 500 ha se aplică degresivitatea sprijinului financiar, astfel că nivelul plăților va fi ajustat după cum urmează: pentru suprafața cuprinsă între 500,01 ha și 1.000 ha se va acorda 75% din valoarea plății/plăților compensatorii, pentru suprafața cuprinsă între 1.000,01 ha și 5.000 ha se va acorda 50% din valoarea plății/plăților compensatorii, respectiv pentru o suprafață mai mare de 5.000 ha se va acorda 35% din valoarea plății/plăților compensatorii.
Selecţie
Beneficiarii depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o singură cerere de sprijin în cadrul unei sesiuni de depunere a cererilor de sprijin. Selecţia cererilor de sprijin va fi realizată pe baza principiilor, criteriilor de selecţie și, după caz, a criteriilor de departajare a cererilor de sprijin cu punctaj egal, cu ierarhizare după punctajul obținut, cu încadrarea în alocarea disponibilă.
Criteriile de selecție și sistemul de punctaj se stabilesc de către MADR prin DGDR ‐ AM PNDR în consultare cu Comitetul de monitorizare pentru PNDR 2014 ‐ 2020 și se detaliază în ghidul solicitantului aferent schemei. Criteriile și punctajele de selecție pot fi modificate pe parcursul implementării schemei în vederea atingerii obiectivelor, a indicatorilor și a cadrului de performanță care s-au propus prin PNDR 2014 ‐ 2020.
Beneficiarii schemei trebuie să respecte la nivelul întregii exploatații agricole standardele de ecocondiționalitate. Schema se aplică până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitatea prelungirii potrivit reglementărilor europene aferente post‐perioadei 2014‐2020.
Proiectul Ordinului privind aprobarea schemei de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor” se află în consultare publică pe pagina Ministerului Agriculturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!