Zece elevi de liceu din Oradea și județ au primit luni, 4 martie 2023, câte o bursă de studiu, în valoare de 2.000 de lei. Bursele au fost oferite de Asociația Pro Bambini din Oradea. Elevii au fost propuși de conducerile unităților de învățământ la care învață (câte un elev de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, Liceul Teologic Penticostal „Betel” Oradea și doi elevi de la Liceul de Arte Oradea).
Rezultate școlare și voluntariat
Criteriile de selecție au fost rezultatele școlare, dar și implicarea în activități extrașcolare și de voluntariat.
„Ştim cu toţii că dezvoltarea unui copil este influenţată de trei factori: familie, şcoală şi societate. Mă bucur foarte mult când reuşim să punem la aceeaşi masă aceste trei entităţi şi când, împreună, încercăm să aducem bunăstare în rândul elevilor şi creşterea nivelului de educaţie. Iată că Asociaţia Pro Bambini, la fel ca şi alte organizaţii, îşi îndreaptă atenţia, în mod voluntar, spre elevii noştri. Mulţumim şi suntem deschişi pentru orice colaborare de acest fel”, a declarat, într-o conferinţă de presă, inspectorul şcolar general Horea Abrudan.
La rândul ei, președintele Asociației Pro Bambini, Crina Dobocan, i-a felicitat pe cei 10 elevi selectați pentru bursă, îndemnându-i să se implice în acțiuni de voluntariat.
[eadvert]
Aceasta le-a mărturisit adolescenților prezenți că ea însăși activează ca voluntar în mai multe ONG-uri, de la vârsta de 14 ani.
„Eu vă încurajez să faceţi voluntariat pentru că în primul rând vă ajută pe voi, pe plan personal, dar şi pentru dezvoltarea de relaţii şi aptitudini”, a încurajat Crina Dobocan.
Ea a precizat că, deşi nu este uşor să adune banii necesari pentru burse, membrii asociaţiei s-au străduit, prin diverse campanii și activități, să ofere an de an, începând din anul 2009, aceste burse elevilor silitori (media generală minim 9 pe anul anterior, cu purtare de 10 şi rezultate extraşcolare și acțiuni de voluntariat de evidenţiat.
La rândul său, profesoara Stela Tăut, directorul de proiecte și programe al Asociației Pro Bambini a spus că banii au fost adunați pe bază de voluntariat, inclusiv printr-un târg de jucării, pe care ONG-ul orădean îl derulează din anul înființării – 2009.
„Zeci de şcoli din judeţul Bihor s-au implicat în activităţi extraşcolare, în Târgul de Jucării sau Târgul de carte, prin care copiii au donat şi au cumpărat şi astfel s-a adunat suma nu numai pentru burse, dar şi pentru alte activităţi pe care asociaţia le susţine. Sunt convinsă că, dacă vom aduce la cunoştinţa copiilor ce s-a făcut cu banii pentru care au muncit şi s-au implicat în mod voluntar, vor continua aceste acţiuni”, este de părere Stela Tăut.
Recunoașterea meritelor
În final, inspectorul responsabil cu proiectele în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor, preotul Florin Negruțiu, a spus că invitând copiii selectaţi pentru burse la sediul Inspectoratului Şcolar, s-a dorit aprecierea lor într-un cadru oarecum festiv, precum şi stimularea altor elevi să se implice în activităţi educative, sociale, de voluntariat, în completarea procesului instructiv-educativ.
Asociația Pro Bambini nu este la unicul proiect mare. ONG-ul organizează de 14 ani Festivalul Internațional de Datini și Obiceiuri „Asta-i datina străveche”, Festivalul Copiilor în preajma Zilei de 1 Iunie, oferă burse sociale, de studiu și de performanță, asigură rechizite școlare la început de an școlar pentru elevii care provin din familii nevoiașe și derulează diverse campanii prin cafre sprijină cu alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte copiii şi familiile cu venituri modeste.
Olimpiade naționale
Evidențiind performanța elevilor, șeful IȘJ Bihor Horea Abrudan a informat că Oradea va găzdui, în perioada urmăroare, patru Olimpiade naţionale: cea de Fizică (în perioada 6 – 10 aprilie); Religie catolică în limba română (19 – 23 aprilie); Cultură şi spiritualitate românească (3 – 7 mai) și Tinerii dezbat (5 – 11 iunie).
Citiți principiile noastre de moderare aici!