Attila Seci a fost acuzat că, după ce a ajuns cu mașina într-un șanț, a plecat de la locul faptei, lăsând în urmă un prieten, în stare de inconștiență. Grav rănit, pasagerul a murit după opt luni, ca urmare a unor complicații.
A ratat curba și a ajuns în șanț
Accidentul s-a petrecut în după-amiaza de 23 octombrie 2020, pe șoseaua dintre Marghita și Săcueni. Într-o curbă la stânga, Seci a pierdut controlul direcției și a intrat cu mașina în șanțul de la marginea drumului.
[eadvert]
Când au ajuns la vehiculul avariat, polițiștii și echipajele de salvare au găsit un pasager rănit grav, leșinat. Potrivit rechizitoriului Parchetului Bihor, abia după mai bine de o oră, cel care a condus mașina s-a întors la locul accidentului. Polițiștii l-au testat pe Seci cu aparatul etilotest și au stabilit că acesta avea o alcoolemie de 0,37 mg/l alcool pur în aerul expirat. În timpul anchetei, specialiștii au aproximat că, la momentul producerii accidentului, alcoolemia bărbatului era de 1,15 la mie.
Acuzat de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și sub influența alcoolului, dar și de părăsirea locului accidentului, Attila Seci a fost anchetat și pentru ucidere din culpă după ce, la opt luni de la producerea evenimentului rutier, pasagerul rănit a murit ca urmare a unor complicații.
”Dezinteres profund pentru sănătatea altor persoane”
În fața anchetatorilor Attila Seci a recunoscut că în acea zi a băut bere acasă cu niște prieteni și s-a urcat la volan după ce unul dintre aceștia l-ar fi rugat să îl ducă în Cubulcut, unde se afla soția lui. Au pornit la drum alături de alte două persoane, pasagere pe bancheta din spate.
Referitor la producerea accidentului, cei doi pasageri care au supraviețuit impactului s-au contrazis în declarații: în timp ce unul aproxima viteza mașinii la 100 km/h, celălalt susținea că nu se deplasau cu mai mult de 60 km/h.
Seci a declarat că a plecat de la locul accidentului pentru că nu ar fi avut semnal la telefon, ca să sune la 112. În schimb, unul dintre pasageri afirma că niciunul nu ar fi avut un mobil. Celălalt le-a spus anchetatorilor că au plecat la sugestia celui aflat la volan și că, după câțiva kilometri parcurși pe jos, s-au întors la mașină, pentru că le era teamă că vor fi oricum identificați de polițiști.
Tânărul a recunoscut că a condus băut și fără permis, dar a precizat că pasagerul care a decedat ulterior ”avea și alte boli și a murit și din cauza neglijenței familiei sale care nu i-a acordat tratamentul corespunzător”.
Chiar dacă niciunul dintre răniți și nici familia pasagerului mort nu au cerut despăgubiri în urma accidentului, judecătorii au stabilit că inculpatul ”a dovedit un dezinteres profund pentru integritatea fizică și sănătatea altor persoane, în ciuda faptului că se afla în relație de prietenie cu acestea.” Drept urmare, Judecătoria Marghita l-a condamnat la închisoare cu executare, iar sentința a devenit definitivă după ce, luni, Curtea de Apel Oradea a respins apelul inculpatului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!