„Curajos” în fața oamenilor în uniformă, mai ales că băuse câteva beri înainte, individul a dat dovadă de lașitate după ce instanța a decis să-l trimită după gratii și a dispărut. Nu a fost găsit de polițiștii trimiși să-l ia și să-l aducă la penitenciar, astfel că a fost dat în urmărire națională.
S-a opus încătușării
„Fapta de vitejie” pe care a comis-o Nicolae Florian Tomoiagă, de 30 de ani, din satul Ianoșda, s-a petrecut pe 11 septembrie 2022, în jurul orei 23, după un concert care a avut loc pe terenul de fotbal din Mădăras, în cadrul Festivalului Bucătarilor.
Însoțit de un minor, bărbatul s-a dus direct la un echipaj de jandarmi aflat lângă o autospecială și i-a întrebat pe oamenii în uniformă dacă poate obține un autograf de la artista care tocmai cântase. Jandarmii au observat că individul era băut și pus pe scandal, astfel că i-au răspuns calm.
Însă, din senin, Tomoiagă s-a repezit asupra unuia dintre subofițeri și i-a aplicat „o lovitură cu pumnul drept în zona stângă a mandibulei și gâtului, provocându-i leziuni care au necesitat 3-4 zile de îngrijiri medicale”, după cum au menționat ulterior procurorii.
Agresorul a fost imediat imobilizat, jandarmii fiind nevoiți să-l încătușeze pentru că a opus „rezistență sporită”. A fost percheziționat și urcat în autospeciala Poliție, cu care a fost dus la Postul din Mădăras.
„Persoana vătămată, împreună cu ceilalți jandarmi au folosit în mod legal un procedeu de imobilizare, fără a avea ca scop provocarea unor suferinţe fizice, altele decât cele inerente înfrângerii rezistenţei fizice a inculpatului. Acestea au fost aplicate ca o reacție firească și imediată la agresiunea nejustificată a inculpatului. (…) Acțiunile organelor care asigurau ordinea publică nu au depășit prin intensitate şi durată, nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei și au încetat de îndată ce scopul intervenţiei a fost realizat (aplanarea conflictului generat de inculpat)”, a stabilit ulterior Judecătoria Salonta.
Martor mincinos
În timpul anchetei, Nicolae Tomoiagă a susținut că jandarmul ar fi provocat disputa, atingându-l, iar el nu ar fi făcut altceva decât să-l împingă. A adus chiar și un martor care să-i susțină varianta.
Însă când anchetatorii l-au acuzat de mărturie mincinoasă, acesta din urmă a revenit în fața instanței și și-a nuanțat declarația. Judecătorul de caz a decis nu țină cont de cele spuse de acesta, pentru că erau complet diferite față de declarațiile celorlalți martori și de concluziile medicilor în privința subofițerului lovit.
Prima sentință a fost dată în mai 2024, de Judecătoria Salonta și a fost menținută de Curtea de Apel Oradea printr-o hotărâre definitivă dată pe 16 ianuarie 2025.
Închisoare cu executare pentru un pumn dat unui jandarm, la o serbare câmpenească lângă Salonta
Citiți principiile noastre de moderare aici!