Ministerul Educației a publicat, miercuri, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele primei etape a repartizării computerizate în învățământul liceal pentru absolvenții clasei a VIII-a, care au susținut Evaluarea Națională în anul școlar 2023-2024. În județul Bihor, 2.953 de elevi (98,53% din totalul celor cu opțiuni completate) au fost repartizați în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2024-2025.
Potrivit inspectorului școlar Florin Negruțiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, în etape anterioare repartizării computerizate au fost admiși 446 elevi la specializări vocaţionale, – 43 elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie romă și 21 elevi cu CES.
„Surprize”
Repartizarea computerizată, așteptată cu nerăbdare de mii de elevi și părinți, a adus câteva „surprize” notabile în județul Bihor.
Astfel, Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, situat în cartierul Nufărul al Oradiei, a înregistrat medii de admitere mai mari decât renumitul Colegiu Național „Emanuil Gojdu”, considerat până acum cea mai bună instituție de învățământ din județ.
La specializarea matematică-informatică de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, ultima medie de admitere a fost 9,25, depășind astfel clasa similară de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, unde ultima medie de intrare a fost 9,07. În schimb, clasa de matematică-informatică bilingv engleză de la Colegiul Gojdu rămâne liderul județean, cu o ultimă medie de 9,65.
Performanțe remarcabile
Printre elevii de top, Andra Crăciun, care a obținut media 10 la Evaluarea Națională, a ales clasa de matematică-informatică bilingv engleză de la Colegiul Gojdu. Bogdan Solomie, al doilea elev bihorean cu media 10, a optat pentru clasa de științele naturii la același colegiu. Majoritatea celor mai buni 20 de elevi din județ, în funcție de medie, au ales, de asemenea, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”.
La acest colegiu, media de 9,07 a fost ultima și în clasa de științe ale naturii. Mai mult, într-un clasament județean, bazat pe mediile de admitere, locul V, cu 8,90 ultima medie, este ocupat de clasa de științe ale naturii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.
Clasamentul județean
În clasamentul județean, specializările cu cele mai mari medii de admitere sunt: Mate-info bilingv engleză – Colegiul Național „Emanuil Gojdu” (9,65), Mate-info – Colegiul Național „Onisifor Ghibu” (9,25), Științe ale naturii – Colegiul Național „Emanuil Gojdu” (9,07), Științe ale naturii – Colegiul Național „Mihai Eminescu” (8,90), Științe ale naturii – Colegiul „Onisifor Ghibu” (8,85).
La polul opus, clasele cu cele mai mici medii de admitere se află la Liceul Tehnologic nr. 1 Șuncuiuș (1,32), Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei (1,77) și Liceul Teoretic nr. 1 Bratca (1,82).
Potrivit inspectorului școlar Negruțiu, 44 de elevi din Bihor nu au fost repartizați din cauza insuficienței opțiunilor completate pe fișele de înscriere.
„Aceștia pot opta pentru specializări în învățământul profesional și profesional dual sau să participe la a doua etapă de admitere pentru liceu din perioada 12-20 august 2024 conform calendarului admiterii pentru anul școlar 2024-2025”, a explicat Florin Negruțiu.
În liceele și colegiile din Bihor au rămas disponibile 279 de locuri pentru clasa a IX-a.
Printre unitățile de învățământ cu locuri disponibile se numără: Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd: Electric (4 locuri), Electronică automatizări (9 locuri), Matematică-Informatică (9 locuri), Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș: Industrie alimentară (18 locuri), Mecanică (5 locuri), Liceul Tehnologic „Horea” Marghita: Industrie alimentară (5 locuri), Liceul Tehnologic „Livia Maria Gego” Dobrești: Economic (4 locuri), Liceul Tehnologic nr. 1 Popești: Matematică-Informatică (7 locuri), Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta: Agricultură (3 locuri), Economic (5 locuri), Industrie alimentară (5 locuri), Turism și alimentație (9 locuri), Liceul Tehnologic nr. 1 Șuncuiuș: Turism și alimentație (4 locuri), Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai: Agricultură (11 locuri), Științe ale naturii (5 locuri), Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei: Electronică automatizări (16 locuri), Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent László” Oradea: Comerț (5 locuri), Turism și alimentație (10 locuri), Liceul Teoretic „Arany János” Salonta: Filologie (9 locuri), Matematică-Informatică (3 locuri), Științe ale naturii (14 locuri).
Locuri libere au rămas și la Liceul Teoretic „Horváth János” Marghita: Filologie (7 locuri), Matematică-Informatică (12 locuri), Științe ale naturii (17 locuri), Liceul Teoretic „Jozef Kozáček” Budoi: Filologie (20 locuri), Liceul Teoretic nr. 1 Bratca: Științe ale naturii (20 locuri), Liceul Teoretic „Petőfi Sándor” Săcueni: Filologie (16 locuri), Producție media (17 locuri), Științe ale naturii (10 locuri).
Elevii repartizați trebuie să depună dosarele de înscriere la secretariatele liceelor unde au fost admiși în perioada 25-30 iulie 2024. Aceștia sunt așteptați să confirme locurile obținute și să își înceapă pregătirile pentru noul an școlar.
Trimite articolul
XInainte de a pune etichete, ar fi corect sa luati in calcul ca ati comparat 78 de copii intrati la Gojdu la mate-info, cu 26 de copii intrati la Ghibu la mate-info. Si mai corect ar fi sa scrieti, daca tot vreti sa comparati, care a fost media cu nr 26 la acest profil la Gojdu. Doar in aceste conditii comparatia ar fi corecta.