Săptămâna aceasta Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plata aferentă cererilor depuse în trimestrul I – 2014 pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizată în agricultură. Suma totală plătită la nivelul României este de 84.410.837,63lei, cu sursă de finanţare de la bugetul național, pentru un număr de 12.989 beneficiari.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.
La APIA Centrul Judeţean Bihor au fost depuse 443 de cereri pentru care s-au plătit 2.827.151,69 lei.
Ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli care îndeplinesc următoarele condiţii, în funcţie de sectorul/sectoarele vegetal, zootehnic şi/sau îmbunătăţiri funciare în care sunt înscrişi în Registrul unic de identificare (RUI) al APIA (să deţină ID fermier). De asemenea aceştia trebuie să fie înscrişi în evidenţele APIA cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul plantaţiilor viticole, după caz, să fie înscrişi în Registrul agricol cu suprafaţa spaţiilor protejate (sere şi solarii), să fie înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE) al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sau să deţină document de înregistrare/autorizare sanitară veterinară pentru porci/păsări/familii de albine/viermi de mătase. Pentru a beneficia de sprijin suprafeţele de teren pe care le exploatează trebuie să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, cu excepţia suprafeţelor aferente legumelor cultivate în spaţii protejate. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha.
„Beneficiarii care, prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai beneficiază de ajutor pentru o perioadă de trei ani. Totodată, sumele reprezentând ajutor necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!