Sub oblăduirea Primăriei, Distrigaz Vest și Termoficare SA, ambele firme cu statut de operator de servicii subordonate Primăriei, au început discuțiile pentru împărțirea orașului din punct de vedere comercial. Într-o primă etapă, un pachet de 132 de străzi vor fi scoase din zona de operare a Termoficare SA și lăsate pentru Distrigaz SA.
În maximum cinci ani, aproximativ 2.672 de familii urmează să se scotocească de câte 10.000 de lei, pentru a-și dota locuințele cu centrală pe gaz. Pot opta și pentru încălzirea cu energie electrică sau cu pompe de căldură, dacă nu doresc supraimpozitarea cu 50% pe care o va introduce Primăria, începând din anul 2020, pentru casele considerate poluante.
Informația a fost livrată miercuri de directorul CET, Stănel Necula, în conferință de presă, alături de viceprimarul Birta Florin, directorul economic Eduard Florea și directorul Distrigaz, Mircea Florin Lazăr. Birta asigură că oamenii nu vor rămâne fără soluție de încălzire de la CET, până când nu au rețele de gaz instalate pe stradă. De altfel, spune Necula, pe 80% dintre aceste străzi există deja rețele de gaz.
Peste 2.600 de case vor fi debranșate forțat de la CET. Primăria: veți avea gaz la poartă!
Costul schimbării soluției de la CET la Distrigaz e estimat la 10.000 lei per locuință. Reprezentanții Primăriei, Distrigaz SA și Termoficare SA au anunțat ieri că poartă discuții pentru împărțirea Oradiei în zone de interes comercial pentru fiecare. În maxim cinci ani, pentru început, Termoficare SA ar urma să se retragă de pe 132 de străzi pe care le consideră neprofitabile, din cauza vechimii rețelelor și numărului mic de consumatori. Sunt afectate 2.672 de locuințe, ale căror proprietari sunt trimiși să caute soluții de încălzire la Distrigaz sau la Electrica SA.
Stănel Necula, directorul Termofiecare SA, spune că patru factori au contat în alegerea acestui prim pachet de străzi, între care și „creșterea eficienței economice a sistemului”, „sustenabilitatea serviciului”. „Încălzirea locuinței nu trebuie să fie un lux, ci e o necesitate”, declară Necula.
Străzile unde Termoficare își va anula rețelele sunt unele „în care pierderea de energie este mare, în care densitatea de consum e mică raportat la lungimea rețelelor și întinderea pe orizontală”, toate sunt zone de case sau vile P+1.
Necula precizează că „toate blocurile rămân la CET”. „80% dintre străzile de pe care noi ne propunem să realizăm această retragere sunt deja mobilate cu rețele de gaz”, spune Necula, precizând că aceasta e doar prima etapă și că „aceleași principii le vom aplica și altor zone care, din punct de vedere al eficienței enegetice și financiare, nu se încadrează în parametrii pe care i-am prestabilit”.
„Sunt zonele cu cele mai mari pierderi din rețelele de transport și distribuție. Dacă la un bloc, pierderea e în jur de 5%, în aceste cazuri pierderile ajung și la 70%”, detaliază el.
Directorul Distrigaz Vest, Mircea Florin Lazăr, a anunțat că „până la finalul anului, Distrigaz va termina planul de investiții pe următorii cinci ani, astfel încât să putem acoperi zonele de unde se retrage Termoficare. În prima fază, vom extinde zonele din proximitatea rețelelor noastre, urmând ca la finalul celor cinci ani să acoperim toate străzile prinse în această primă etapă”.
Conform acestuia, costul mediu al schimbării soluției de încălzire pe gaz este în jur de 10.000 lei.
Trimite articolul
XUnii au de ales , altii nu au deloc. Pentru cei din oras care inca nu au niciuna din aceste posibilitati si folosesc inca sobe cu lemne pe cand se va face ceva ?
[mafiotilor va ti scuzat primaria penala oradea condusa de bolovan si birta nasosu
Daca eu doresc debranșarea nu se poate, dar pe alții îi debranșăm fortat. ..hmm …cam ciudat
Acuma cind betivanul Lajos Orban e minister, Iohannis al lui Georgica Soros in spatele lui, acuma o sa vedeti voi cine e sefu mare la Oradea! Mafiotul Bolo taranu si clanul lui.
E f. bine nu trebuie nimeni obligat sa i se impuna modul de incalzire pe gaz sau termoficare.
Foarte interesant , pana acuma nu era permis sa intruduci gazul daca erai bransat la termoficare si sa fi racordat la ambele . Acuma te debranseaza fara voia ta .
EFICIENTA SI RENTABILITATEA SUPER CENTRALEI A AJUNS LA LIMITA?
Alegeţi grija pentru cetățean, fără stress în toiul campaniei hibernale.
Cat am fost rentabili, primaria a tras pielea de pe noi cu cea mai scumpa gigacalorie din tara. Ne-a fortat sa bagam incalzire centrala ca e zona unica si acuma ne forteaza sa ne debransam si sa dam alti bani ? Bolojane, eu sunt roman, dar la alegerile din primavara o sa votez candidatul ungur, indiferent cine este! Mai bine un ungur cinstit si destept, decat un roman prost si fudul ca tine!
Bravooo Bolo, Bravoooooo…
Deci tai termoficarea de la oameni si te obligi pe ei sa conecteze la gaz pe banii lui, bineinteles, si mai creezi o suprataxa, ca daca nu face sa le plateasca cu 50% mai mult… bravooo… Causescu al II-lea face tot ca sa le daramaie casele acelea odata cumva ca sa constructorii de blocuri sa aiba teren in centru… daca nu a resusit cu suprataxa ca sa alinieze casele la inaltimea ceea mai mare per strada, scoatem caldura de la Termoficare, oricum cu ceea mai mare investitie in ultimii 20 de ani ati facut un CET pe gaz care nu face fata de cerintele orasului, deci am pastrat si cel vechi, in Nufarul nu vrei sa bagi apa geotermala ca firma care are autorizatie e privat, deci profitul nu merge la primarie, si le scoti de acolo unde nu e rentabil pt voi, dar in centru unde sunt case mai mult locuieste pensionari, n-au bani pentru prostiile tale, deci mult mai probabil v-a renunta la casa aia ca sa puteti face si acolo un bloc …
cu o clima performanta A+++, care consuma 0,8 kw x 24 h x 31 x 0,5 ron/kw = 300 ron, nu iesi mai bine decat cu gazul, intreb pt cei care stiu, mersi
Ar putea fi o veste buna. O pompa de caldura e undeva la 5000€ o platesti în rate si-si scoate banii rapid, omul va plati bani marunti sa se încalzeasca iarna. Reteaua de termoficare e exagerat de costisitoare. Doar in blocul fost-comunist mai exista centrale asa de mari pe tot orasul. Se pierde caldura la transport.
Supraimpozitarea celor care nu s-au bransat inca la gaz nu e o solutie. Este si cazul meu, sa fiu sincera. Efectiv nu imi permit sa platesc asa o suma mare. Mai bine ati gasi o solutie de plata in rate. Dupa supraimpozitare va fi si mai greu sa platim sa platim.
Micul nostru dictator isi face de cap, in loc sa reabiliteze reteaua de termoficare ca sa fie rentabila, el o elimina! Solutia este de tip stalinist (Stalin ca sa rezolve o problema creata de cineva, el il elimina). Termoficarea este o institutie incompetenta si corupta, managementul defectuos este de vina nu populatia care are dreptul la caldura, gazul NU este solutia!
Baschet regenerat.