Vernisajul expoziției „Colecția de monede emise de Moldova Suverană. 195 monede de aur și argint” de la Muzeul Oraşului Oradea a deshis marţi după-masă seria de manifestări festive dedicate celor 105 ani de la eliberarea orașului Oradea.
[eadvert]
Expoziţia a fost organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Raional Ialoveni (Republica Moldova) și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”- Filiala Bihor.
Monedele expuse sunt emise de către Banca Națională a Moldovei şi fac parte din colecțiile Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova și a colonelului Petru Costin, deţinător a două reorduri Guinness.
În cadrul expoziţiei sunt prezentate modene comemorative din aur sau argint, emise în tiraj restrâns, chiar şi numai o sută de bucăţi. Grupate în 17 serii, monedele comemorative sunt dedicate unor personalități, unor evenimente istorice, științei, artelor, dar şi naturii sau Crucii Roşii. Ele se remarca în lumea numismatică prin estetică şi execuţie deosebită, fiind adevărate opere de artă monetară. „Este istoria Moldovei”, a spus la deschiderea expoziţiei colecţionarul Petru Costin, care deţine monede din toate seriile.
Prima monedă comemorativă a fost emisă de Banca Națională a Moldovei în 1996, la 5 ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova. Prima serie a fost de 20 de monede din argint, lansată în anul 2000, şi dedicată lacăşurilor finte din Moldova. Surpriza expoziţiei inedite de monede este ultima monedă apărută în colecţie, emisă cu ocazia de 1 martie.
La vernisaj, expoziţia a fost prezentată de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Ţării Crişurilor – Complex Muzeal şi de către col. r. ing. Dan Nicolae Poinar, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Bihor.
„Dincolo de valoarea lor intrinsecă, monedele reprezintă, la un nivel simbolic mai degrabă, ceea ce înseamnă Moldova de după 1989, independenţa ei, principalele simboluri privind discursul identitar până la, de ce nu, delimitarea unui spaţiu care îşi poate afirma identitatea românească dincolo de Prut”, a punctat Gabriel Moisa.
Dan Poinar a mărturisit că această colaborare cu colecţionarul Petru Costin, a început în urmă cu cinci ani, când s-a sărbătorit Centenarul de la intrarea Armatei Române eliberatorare în Oradea. Aceasta este a patra expoziţie pe care Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Bihor o vernisează la Oradea împreună cu colonelul Petru Costin, celelalte fiind o expoziţie de drapele de luptă istorice, e expoziţie de artefacte şi unelte, şi una de icoane.
Petru Costin, colonel în rezervă al Serviciului Vamal, este responsabil de activitatea Muzeului serviciului vamal „Galeria colecțiilor lui Petru Costin” și deținător al două recorduri mondiale Guinness. Colonelul are peste 24 de colecții unice în România.
A ajuns în Cartea Recordurilor Guinness pentru cea mai numeroasă colecţie de potcoave din lume (13 855) şi pentru cea mai mare hartă a Moldovei din monede din lume (192 mii de monede)
Expoziția „Colecția de monede emise de Moldova Suverană. 195 monede de aur și argint” va fi deschisă până în 1 iunie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!