Fundaţia de Scleroză Multiplă Bihor a organizat, vineri, Gala Filantropica a Cursei Răţuştelor, un eveniment intercultural pregătit de cinci voluntari europeni şi unul intern din AIESEC Oradea, care au făcut parte din echipa de organizare a Cursei Răţuştelor şi a Turului Ciclist dedicat persoanelor cu Scleroză Multiplă.
Evenimentul, organizat de Asociaţia Filantropia Oradea, a avut ca scop acordarea fondului filantropic tuturor celor 19 cauze pentru care s-au colectat un total de 22.246 de lei, la care se adaugă suma de 5.000 de lei, adunată de tinerii care au efectuat Turul Ciclist SM, ediţia 2011.
Pe lângă acordarea cecurilor, voluntarii europeni au pregătit un eveniment intercultural care a constat în realizarea unei expoziţii de fotografie, cu instantanee realizate de aceştia în cadrul celor două evenimente de colectare de fonduri: Cursa răţuştelor şi Turul Ciclist SM, dar şi un material de prezentare a ţărilor de provenienţă a acestora (Portugalia, Franţa, Italia, Slovacia, Letonia şi Germania). Voluntarii străini au oferit şi o gustare cu specialităţi culinare specifice ţărilor pe care le reprezintă.
Experienţă impresionantă
Turul Ciclist SM a fost iniţiat anul trecut de studenţi şi profesori de la specializarea Kinetoterapie a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii din Oradea.
Dacă anul trecut tinerii au făcut acest tur pe traseul Oradea – Cluj, în acest an turul s-a desfăşurat în judeţul Bihor. Astfel, tinerii şi-au amânat examenele pentru a participa la acest eveniment. Ei au parcurs, în patru zile, 195 de kilometri pe traseul Oradea – Cheriu – Felcheriu – Tăşad – Bucuroaia – Lunca Sprie – Bratca – Vadu Crişului – Alparea – Oradea.
Alături de cei şase voluntari străini, la turul cicist au participat studenţii de la kinetoterapie: Kincsec Csaba, Alexandra Nechita, Claudia Matei şi Iablonschi Arthur, în frunte cu profesorul lor Valentin Serac.
,,A fost o experienţă impresionantă. Voluntarii nu au văzut bicicletele înainte de acest tur, iar drumul a fost greu. Cu toate acestea, oamenii au fost drăguţi şi ne-au primit cu bucurie. Nu mulţi ştiau despre Scleroza Multiplă, dar au fost foarte deschişi’’, a spus profesorul Valentin Serac, cel care i-a însoţit pe studenţi în periplul lor.
Pentru voluntarii străini, turul ciclist a fost o bună oportunitate de a cunoaşte şi înţelege cultura românească.
,,Turul ciclist a avut ca obiectiv, pe lângă colectarea de fonduri pentru serviciile de asistență socio-medicale ale Fundației de Scleroză Multiplă Bihor, promovarea mișcării județene de scleroză multiplă, oferind pe tot traseul, parcurs în patru zile, pliante și informații despre serviciile fundației, în județul Bihor’’, a spus preotul Laurenţiu Lazăr, coordonatorul acestor evenimente.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!