Semnatarii sperau ca Sfânta sărbătoare a Crăciunului să lumineze judecata consilierilor județeni pentru a găsi soluția evitării unei hotărâri nedrepte. Semnatarii cer ca revista Familia să-și păstreze identitatea, personalitatea, demnitatea, autonomia, „ca instituție prin care se promovează valori autentice”. Un argument al solicitării e și acela că, dincolo de valoarea de brand cultural orădean, „Familia s-a manifestat mereu ca o prezență vie și eficientă pentru cultura națională și identitatea spirituală românească”.
[eadvert]
Ana Blandiana, Matei Vișniec deschid o listă cu 190 de personalități care îi cer șefului CJ Bihor, Ilie Bolojan să nu debranșeze Revista Familia de la viața literară. Pe listă figurează scriitori, academicieni, artiști plastici: Ion Pop, Mihai Nănuțiu, Doina Jelea, Radu Țuculescu, Liana Cozea, Horia Căbuți, dar și Florin Ardelean, Alexandru Cistelecan , Elisabeta Pop, Ioan Augustin Pop, Iuliana Păcurar, Maria Hulber, oameni de cultură din Bihor, din țară, dar și din SUA, Franța, Germania, Ungaria.
„În data de 28 decembrie 2020, am depus la Registratura Consiliului Județean Bihor Scrisoarea deschisă adresată domnului Ilie Bolojan, președintele acestei autorități publice locale, și semnată (prin confirmare pe e-mail) de 190 de personalități ale vieții culturale: scriitori, academicieni, profesori universitari, redactori și directori de reviste culturale, politologi, cercetători științifici, artiști plastici, teologi, profesori, medici. Prin textul Scrisorii deschise, această impresionantă voce a societății civile și-a exprimat consternarea cu privire la Hotărârea Consiliului Județean Bihor din data de 15 decembrie 2020, prin care revistei de cultură „Familia” i-a fost anulată personalitatea juridică, fiind desființată, astfel, ca instituție, urmând să fie transformată într-un compartiment al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor. O asemenea hotărâre a provocat o îndreptățită îngrijorare cu privire la consecințele negative pe care le va avea asupra viitorului revistei, consecințe prezentate, de altfel, în textul scrisorii. Reamintesc că, din anul ctitoririi sale de către Iosif Vulcan (1865), revista a reprezentat o instituție culturală, statut care nu i-a fost retras niciodată până la data amintitei hotărâri, în nici una din cele cinci serii în care a apărut”, spune scriitorul Maria Hulber, unul dintre semnatarii scrisorii.
Hotărârea de a transforma Revista Familia, publicație de patrimoniu cultural național, într-un compartiment al Bibliotecii Județene provoacă consternare și îngrijorare. De la apariție, în urmă cu 155 de ani, „Familia” a fost o instituție culturală, iar faptul că Oradea a primit o identitate culturală distinctă se datorează și revistei „Familia”.
Printre consecințele faptului că „Familia” încetează să fie de sine stătătoare sunt enumerate: creșterea ponderii locale în conținut, debranșarea de la viața literară, ezitarea scriitorilor reprezentativi de a colabora, asaltul veleitarilor și absența spiritului critic, schimbarea întregii compoziții redacționale, reducerea numărului de apariții anuale.
Trimite articolul
XP
Pppp
P
Pp
P
Ppp
P
P
Pp
P
Avem revista Facebook.
În istorie se poate intra prin atingerea artei.
Sunt in multe cazuri de acord cu ce masuri ia domnul Bolojan dar aici greseste fundamental. Unele chestii nu pot fi taiate doar de dragul bugetului. Aceasta revista are o istorie, e un brand de oras la nivel national, chiar si international.
-
Bobo,nu avem noi nevoie de cultura,istorie sau de oameni care sa gandeasca , gandeste altul in locul lor si avem un brand nou ,,Bolo,, ce suna mai bine nu-i asa Bobo ?!
-
Sunt in multe cazuri de acord cu termenul “domn”, dar cand acesta este utilizat pentru a face referire la imbecilul chel, nu. Unui taran prost nu poti sa-i spui “domnul bolojan”
cei 190 de intelectuali presează CJ Bihor în speța Familia sa o finanteze ei atunci, multi intelectuali din tara asta , artisti , muzicieni muzeografi, profesori , medici s. a. vor venituri si salarii mari dar ei nu fac mai nimic activitatea lor nu aduce incasari si venituri dar stiu sa ceara sa cerseasca salarii mar mereu.
CONSTAT CU STUPOARE CA MAJORITATEA SEMNATARILOR SUNT PRO PNL -PDL! E NASOL SA DAI M.IE PSD SI DEFAPT SA O IEI TU !
-
Din pacate pana ajunge m..a la ei mai dureaza.
Toti sunt abonati de decenii la banul public, prin mecanisme solide si bine rodate.
Nu se inchide nicio revista. Doar se reduc niste cheltuieli administrative.
Daca vor sa o sustina, sa o sustina ei si financiar, nu doar printr-o semnatura.
-
Continua sa bagi textul asta, poate te crede cineva.
O haita a intelectocanimii neo-marxiste in frunte cu steaua blandiana se preface vexata de o masura absolut normala – in spiritul programului neo-liberal, anticipator al viitorului marxist.
Imi evoca tot felul de primari democrati din sua care in vara sprijineau explicit demonstratiile woke violente; doar ca in momentul in care aveau loc in fata caselor lor chemau panicati politia.
Asa si luceferii nostri – neo-marxismul cu abjectii e doar pentru altii, ei il servesc doar pe ala de caviar.
Intreb si eu pentru un prietyenar: a fost Vulcan bugetar? Revista a aprarut ca o necesitate culturala sau una de bugetareala? A stat Vulcan cu mana intinsa la bugetul judetenei sau a gasit finantare pentru revista? Cum a ajuns revista bugetara?
sa o desfiinteze! cum era indemnul, ‘la munca, nu la intins mana’!? siktir, pro$tilor, v-o trage pnl din toate pozitiile!
bolo, nu te lasa, mai faci 1 m de autostrada daca-i desfiintezi pe astia. prea multa cultura strica! ))))
cultura nu e rentabila in Oradea, doar birturile fara numar din centru. baga tare Bolojane tu esti speranta noastra pt un viitor mai bun 🙂 🙂 🙂