În acest an boala s-a mai diagnosticat la o vulpe pe fondul de vânătoare învecinat (11 Iteu). „Din ancheta preliminară a reieşit faptul că la această turmă s-au schimbat ciobanii în partea a doua a anului în curs, ciobani care au venit cu câini din turma proprie, fără a anunţa medicul veterinar împuternicit, iar un câine a murit fără a se cunoaşte cauzele morţii şi nici dacă a fost vaccinat. Nici acest eveniment nu a fost adus la cunoştinţa medicului veterinar, astfel suspicionăm că boala a fost transmisă de acest câine care posibil să fi contactat virusul rabic de la vulpe”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Până în prezent au murit şi au fost ucise un număr de 19 animale , 18 ovine şi o capră.
Măsuri
Pe acelaşi trup de păşune mai păşunează 150 bovine din exploataţiile nonprofesionale din două localităţi învecinate şi, pe lângă turma afectată, încă 1.000 de ovine din trei exploataţii, în total circa 1.700 de ovine.
Pentru prevenirea apariţiei de noi cazuri de rabie, a extinderii şi pentru combaterea bolii, s-au impus mai multe măsuri teritoriul comunei Balc. Astfel, s-au instituit măsurile de restricţie sanitară veterinară în teritoriul localităţii Săldăbagiu de Barcău, limitându-se circulaţia tuturor animalelor, produselor şi limitarea circulaţiei persoanelor în această zonă. De asemenea, în zona contaminată – localitarea Săldăbagiu de Barcău şi păşunea localităţii – se interzice introducerrea sau scoaterea de animale receptive ori produse de la acestea din această zonă.
Vaccinarea de necesitate a celorlalte animale existente în localitate sau pe păşune şi tinerea lor sub observaţie în vederea depistări eventualelor semne clinice de turbare, dezinfectarea zonelor contaminate cu dezinfectant activ sunt alte măsuri care vor fi luate.
Rabia este o boală infecţioasă, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, manifestată clinic prin tulburări nervoase grave, exprimate prin hiperexcitaţie, agresivitate, paralizie şi moarte, fiind o zoonoză majoră cu mare importanţă economică şi sanitară datorită evoluţiei dramatice cu sfârşit aproape regulat mortal.
Transmiterea infecţiei se realizează direct prin salivă – muşcătură, zgârieturi, lingere pe plăgi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!