Casa memorială „Iosif Vulcan” din Holod a găzduit prima ediție a Simpozionului „Iosif Vulcan”, care a marcat 184 de ani de la nașterea marelui om de cultură. Evenimentul a avut loc luni, 31 martie, şi a fost organizat de Fundația Șinca, Școala Gimnazială „Iosif Vulcan” Holod, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor și Revista de Cultură Familia.
Iosif Vulcan s-a născut la 31 martie 1841 în comuna Holod, unde tatăl său, Nicolae Vulcan, era preot greco-catolic. Mama sa, Victoria Irinyi, era fiica lui Ioan Irinyi, directorul școlii din Letea Mare (astăzi Létavértes, în Ungaria). Casa în care Iosif Vulcan s-a născut a devenit, în anul 2024, Casa Memorială „Iosif Vulcan” Holod, fiind cea de a treia instituție cu caracter muzeal din țară dedicată ilustrului cărturar după Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea și muzeul privat „Iosif Vulcan – Șinca Veche”, locul nașterii lui Nicolae Vulcan.
Prof. Tatiana Şinca, directoarea Școlii Gimnaziale „Iosif Vulcan” Holod, a deschis evenimentul amintind că Iosif Vulcan a fost nu doar un om de cultură remarcabil, ci şi „un vizionar care a înţeles importanţa promovării limbii şi literaturii române într-o perioadă în care aceste valori aveau nevoie de susţinere şi afirmare, şi asta prin revista Familia, fondată la Pesta în 1865, care apoi s-a mutat la Oradea”. Tatiana Şinca a prezentat revista şcolii pe care o conduce, intitulată „Vulcanica”, coordonată de Diana Filip, profesoară de limba engleză-franceză. Cu această ocazie, în sala de clasă a casei memoriale au fost expuse texte şi desene realizate de elevi, apărute în revista şcolii.
George-Marius Şinca, preşedintele fundaţiei Şinca, a preluat apoi rolul de moderator al evenimentului, salutând prezenţa la eveniment a primarului comunei Holod, Sandu Felician Săsăran, mulţumindu-i pentru susţinere.
După un moment muzical oferit de membrii Şcolii de muzică din cadrul Fundaţiei Şinca, Sorana Tabita Amărie la flaut şi Samuel Pop la pian, Presfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a apreciat munca profesorilor şcolii gimnaziale din Holod, care îndrumă copiii spre casa memorială, elevii reuşind să înţeleagă astfel „rădăcinile, de unde vin, cine sunt şi încotro se duc”.
Părintele paroh Ioan Tătar a amintit că locaţia evenimentului nu este doar o casă memorială, ci şi „o punte vie între trecut şi viitor”, un loc în care s-a născut un om care a înţeles că „literatura şi cultura sunt coloanele vertebrale ale identităţii noastre naţionale” iar scrisul este „oglinda care reflectă eternitatea în efemerul vremurilor”.
La rândul său, Ancuţa Şchiop, directoarea Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea, a subliniat că sărbătoarea de la Holod se extinde de fiecare dată şi în Oradea, în redacţia revistei Familia sau în Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, unde se depun eforturi pentru ca memoria cărturarului să fie păstrată vie.
„O nepăsare art nouveau”
Redactorul revistei Familia, Miron Beteg, şi-a început discursul punctând faptul că sunt personalități de care ar trebui să ne amintim în fiecare zi, nu doar la aniversări, printre acestea numărându-se şi Iosif Vulcan. Anul acesta se împlinesc nu doar 184 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan ci și 160 de ani de la apariția primului număr din revistă, 5/17 iunie 1865.
„Dacă Familia lui Vulcan nu ar fi fost rezonantă la valorile culturale ale timpului său, dacă intuiția lui Vulcan nu l-ar fi făcut să publice, în februarie 1866, versurile unui adolescent căruia nu-i mijiseră încă tuleiele, astăzi ar fi fost o notă de subsol a istoriei literare. Vrem, nu vrem, cea mai importantă moștenire lăsată de Vulcan, la fel de importantă precum debutul lui Eminescu, e revista Familia. Tocmai de aceea, la aceeași vitalitate fascinantă a contemporaneității se străduiește să rezoneze și revista Familia de azi. Însă acest lucru e privit, uneori, chiorîș. Cu neîncredere și profețindu-i mereu sfîrșitul.”
Miron Beteg a observat că de patru ani nicio instituție, nici o organizație, nici un ONG, nici o asociație (mai puțin Asociația Forumul Bihorean care le oferă un sprijin constant) nu a venit vreodată să întrebe dacă pot ajuta cu ceva revista.
„E deprimant să vezi că, din totalul abonamentalelor pe care revista le are, tot mai puține sunt din Oradea sau din județul Bihor. Nu e vorba în asta de o desconsiderare a revistei, sunt convins, ci de banala nepăsare. O nepăsare atât de rafinată, atât de elaborată încât în Oradea am putea-o numi, liniștit, glumind evident, o nepăsare art nouveau”. Redactorul a aminit că revista e vie, deschisă şi creatoare, „și nu l-a trădat defel pe Iosif Vulcan”, publicând numele cele mai importante ale literaturii române contemporane.
Atmosfera a fost detensionată de elevii Școlii Gimnaziale „Iosif Vulcan” Holod, pregătiţi de către prof. Adina Tirpe, alături de învăţătoarele Romina Anton şi Mirela Mînz, care au prezentat un moment In memoriam Iosif Vulcan, şi au interpretat trei pricesne.
Iosif Vulcan, singurul care a debutat un poet naţional
Din partea Muzeului Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea, Ioan F. Pop a subliniat, în continuare, că Iosif Vulcan a fost un om generos, revista Familia demonstrând acest lucru, „pentru că îi publica atât pe cei mai modeşti scriitori, cât şi pe cei mai buni decât el, o chestiune rarisimă în literatură, dar din păcate şi în societate”, amintind că Iosif Vulcan este singurul conducător de gazetă românească literară care a debutat un poet naţional.
„Înainte de Titu Mariorescu, care propune pentru cultura română un canon estetic, Iosif Vulcan propune un canon pe bază de personalităţi culturale şi adună în panteonul român toate personalităţile ilustre ale prezentului”, a precizat Ioan F. Pop, încheind cu aprecierea că Iosif Vulcan a fost cel mai bun manager de presă literară pe care l-am avut vreodată.
La eveniment au fost prezenţi şi Florin și Genica Vulcan, în calitate de urmași ai marelui om de cultură. Au venit din localitatea Șinca Veche, judeţul Brașov, unde au înființat Muzeul memorial „Iosif Vulcan – Șinca Veche”. Florin Vulcan a menţionat că se află pentru a treia oară la Holod, la evenimente dedicate marelui om de cultură. Genica Vulcan a prezentat, cu această ocazie, ghidul muzeului de la Şinca Veche dar şi cartea „«Familia» lui Iosif Vulcan în Muzeul Iosif Vulcan – Şinca Veche”, aprofundând, pe capitole, conţinutul volumului.
La Holod a fost prezent şi Sima Sándor, reprezentantul Autoguvernării minorităţii române din Létavértes, însoţit de János Oláh, reprezentant al administraţiei locale din Létavértes. Sima Sándor a dorit să ofere Casei memoriale „Iosif Vulcan” cartea dedicată întâlnirilor dintre inventatorul chibritului cu fosfor, Irinyi János, şi cărturarul Iosif Vulcan.
Momentul muzical de final a fost oferit de Rock Filarmonica Oradea. Florian Chelu Madeva, Iuliana Baican Chelu şi Alexandrina Chelu-Schorr au intrepretat piese pe versurile lui Iosif Vulcan, compuse de Florian Chelu Madeva, care se regăsesc pe albumul „Cel mire încântător”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!