Festivitatea de deschidere a noului an universitar la Universitatea din Oradea a avut loc, luni, în prezenţa prefectului Ioan Mihaiu, a viceprimarului Florin Birta şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Ioan Mang.
Aşa cum a procedat şi în anii anteriori, şi la deschiderea din acest an rectorul Constantin Bungău a prezentat un bilanţ al indicatorilor care definesc astăzi Universitatea din Oradea, o instituţie care doreşte să continue proiectul naţional „România educată” – un proiect menit să susţină reaşezarea societăţii pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanţă, muncă, talent, onestitate şi integritate.
În cadrul festivităţii, Sorin Curilă, preşedintele Senatului UO, a cerut un moment de reculegere pentru cel ce a pus bazele Universităţii Oradea – Teodor Maghiar, şi i-a felicitat pe studenţi că au optat pentru instituţia de învăţământ superior din urbea de pe Crişul Repede. Totodată, Curilă şi-a manifestat nemulţumirea că festivitatea de deschidere nu s-a desfăşurat în Piaţa Unirii, în ciuda multiplelor solicitări.
„Cred că această manifestare ar fi trebuit să aibă loc în Centrul Oradiei, în Piaţa Unirii. Am spus-o, şi o afirm cu toată convingerea: spuma intelectualităţii din Oradea se află în Universitatea din Oradea. Lăsaţi-i să aibă o relaţie strânsă cu comunitatea locală”, a atras atenţia Sorin Curilă.
Cei 18.000 de studenţi care învaţă la cea mai însemnată instituţie de învăţământ superior bihorean au reluat cursurile.
Oradea. Ziua de 2 octombrie a fost una specială pentru cei 18.000 de studenţi care învaţă la Universitatea din Oradea. Aceştia au participat la deschiderea anului universitar 2017-2018, un an pregătitor pentru ceea ce va marca, în 2018, instituţia de învăţământ bihorean – 55 de ani de universitate modernă şi 238 de ani de învăţământ superior la Oradea.
La festivitatea de deschidere a noului an universitar, rectorul Constantin Bungău s-a declarat fericit. Aceasta pentru că Universitatea din Oradea începe noul an cu peste 4.720 de studenţi boboci admişi în anul I (3.252 la studii de licenţă – cu aproape 10% mai mulți ca în anul trecut, 1.533 de studenţi la master în anul I şi 115 în anul I la doctorat).
„Astăzi, la Universitatea din Oradea învaţă peste 18.000 de studenţi, din care 11.300 la licenţă, 2.661 la master şi 395 sunt doctoranzi. Diferenţa reprezintă studenţii de la cursurile de perfecţionare pedagogică, cei de la rezidenţiat sau de la cursurile postuniversitare. Am atras un număr de 830 de studenţi străini din 53 de ţări, o cifră care ne onorează, dar pe care ne-o dorim să crească de la an la an. Ofertăm astăzi 98 de programe de licenţă, 61 de master şi 12 domenii de doctorat. Universitatea din Oradea cuprinde aproape toate domeniile de interes din sfera producţie, a serviciilor sau cea culturală”, a arătat rectorul Constantin Bungău.
Provocări
Acesta a amintit că, anul trecut, Universitatea din Oradea desfiinţa cinci programe de licenţă şi tot atâtea programe la masterat, dar a înfiinţat, la cererea pieţei, două noi programe: „Nutriţie şi Dietetică” şi „Kinetoterapie şi Motricitate Specială” (în limba engleză), precum şi alte două programe de masterat.
Îndreptându-se spre studenţii boboci, rectorul Bungău le-a urat un „bun venit în Campusul Universităţii!”, arătând că „unul dintre cele mai frumoase campusuri pe care le are învăţământul superior românesc se află la Oradea”.
Subliniind, apoi, scopul principal al UO, Bungău a evidenţiat faptul că acesta este de a crea programe educaţionale care se bazează pe standarde înalte de calitate ştiinţifică şi relevanţă profesională.
„Consider că Universitatea din Oradea poate contribui la dezvoltarea studenţilor săi pentru a deveni adevăraţi profesionişti – creativi, cetăţeni competenţi, critici hotărâţi să aibă o voce în societatea pe care o creăm împreună. Datoria noastră este să vă provocăm şi să vă formăm pentru a face faţă testului la care vă va supune viaţa, viitorul. Cred în voi, în talentul vostru şi în visurile voastre. Vă veţi confrunta cu schimbarea de care nu trebuie să vă fie teamă. Peste 3, 4, 5 sau 6 ani, vă urez să fiţi absolvenţii cu care noi să ne mândrim”, a mai spus şeful Universităţii orădene.
Accent pe real
Rectorul le-a amintit celor prezenţi că Universitatea din Oradea cunoaşte că pentru a fi utilă trebuie să-şi propună strategii ancorate în realitate şi să facă o prognoză corectă pentru viitor.
„Am acordat importanţă şi o pondere mai mare profilului universitar real (ştiinţe tehnice, ştiinţe exacte şi ale vieţii), care este aducător de valoare mare adăugată economiei. 70% din cadrele universitare deservesc aceste profiluri, 70% din bugetul Universităţii este direcţionat pentru funcţionarea acestor domenii şi 70% din locurile bugetate sunt alocate, an de an, programelor de studii din aceste domenii. Încercăm să pregătim viitorul acestei regiuni pentru anii 2040-2050 (aşa cum şi cei care s-au aflat la conducerea UO acum 25 de ani au asigurat prezentul de azi)”, a asigurat rectorul.
Pensionări
De asemenea, începând cu acest an universitar, 11 profesori şi conferenţiari universitari, nume grele în învăţământul orădean, au împlinit vârsta de pensionare (Gheorghe Bumbu – Facultatea de Medicină; Floare Chipea – Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane; Aurel Chiriac – Istorie şi Artă; Ioan Lucaci – Inginerie Managerială şi Tehnologică; Agneta Marcu – Facultatea de Muzică; Radu Ioan Eugen – Inginerie Industrială; Ioan Zainea – Facultatea de Istorie; Nicolae Chiorean – Inginerie Industrială; Petru Chitulea – Facultatea de Medicină; Elisabeta Jambor – Facultatea de Muzică şi Gabriel Mihalache – de la Facultatea de Medicină). UO le-a pregătit acestora distincţia ,,Meritul Academic”, care le va fi înmânată într-un cadru festiv la facultatea unde au făcut performanţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!