Asociația Romană de Educație Speologică a organizat, în perioada 27 iulie – 4 august , a 34-a ediţie Școala Națională de Speologie care s-a desfăşurat în zona platoului carstic Padiş din Parcul Natural Apuseni.
În acest an, 19 de cursanți din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Oradea au participat la acest eveniment. Pe lângă învățarea tehnicilor specifice de parcurgere și explorare ale mediului carstic, cursanții au mai participat la diverse prezentări și cursuri susținute de specialiști în domeniul medical, salvaspeo, paleontologie, protecție carst, etc.
Şcoala s-a desfăşurat pe două niveluri tehnice: începători şi avansaţi. Nivel 1 (începători) – Tehnica Speologiei Alpine –TSA I atestă capacitatea tehnică de parcurgere în echipă a peșterilor de gradul II și III. Nivel 2 (avansați) -Tehnica Speologiei Alpine –TSA II atestă capacitatea tehnică de echipare a peșterilor de gradul II și III. Accesul la modulul 2 M2-TSA2 a fost condiţionat de promovarea unui examen teoretic şi practic în prima zi de program.
De asemenea, în cadrul acestei școli s-a desfășurat un stagiu de formare a unei noi generații de inițiatori ai Asociației Române de Educaţie Speologică.
Poligoanele folosite pentru învățarea tehnicilor de Speologie Alpină au fost: falezele din Poiana Ponor și faleza din piatra Bulzului, Cetățile Ponorului, Peştera Neagră, Ghețarul de la Barsa, Avenul Borţig, Avenul Gemănata, Avenul Acoperit, Peştera Ferice. Instruirea în tehnicile speologice a fost asigurată de formatori, inițiatori, monitori și instructori ai ARES.
Echipele au avut programe diferite în funcție de scopul nivelului fiecăruia. Cei de la TSA I au recapitulat în faleză toate tehnicile de parcurgere şi au avut un mic curs de carstologie aplicată în zona Padis. TSA II au aplicat în subteran tehnicile de echipare a unei peșteri verticale şi au exersat tehnicile de excepție şi de salvare. La perfecționare s-a lucrat la ajustarea și adaptarea tehnicilor de echipare la situații particulare. Inițiatorii au făcut o tura de parcurgere de râu subteran cu aplicații de încadrare a unui grup în acest scenariu.
Zona Padiş – Căput – Cetățile Ponorului a rămas cea mai ofertantă și variată pentru realizarea unui program adaptat nevoilor unei școli naționale de speologie, după cum au precizat organizatorii.
S-au mai învăţat noțiuni de salvaspeo, de autosalvare, tehnici de degajare a unui coechipier blocat pe coardă, noțiuni teoretice și aplicate de carstologie, tehnici de excepție, parcurgere de râu subteran și exerciții de echipare și parcurgere în peșteri verticale și în faleză.
La finalul şcolii, în urma susținerii examenelor scrise și a testării în teren, au absolvit 17 cursanţi care au primit diplomă finală de atestare.
Sprijinul Administrației Parcului Natural Apuseni, a Cluburilor de Speologie Cristal Oradea și Politehnica Cluj-Napoca, au contribuit la buna desfășurare a tradiționalului eveniment. Sprijinul Maramont.ro, a fost de bun augur pentru mentenanța și îmbunătățirea poligoanelor folosite în cadrul școlii, iar Pensiunea Apuseni a contribuit la asigurarea confortului cursanților și cadrelor participante. Școala Națională de Speologie s-a desfăşurat sub umbrela Federaţiei Române de Speologie. Anul viitor urmează ediţia aniversară cu numărul 35.
Citiți principiile noastre de moderare aici!