Evenimentul prilejuit de Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, va debuta la statuia regelui Ferdinand I din Piața Unirii după următorul program:
- 12:00-12:02 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă
- 12:02-12:05 – Intonarea Imnului Național al României
- 12:05-12:20 – TE DEUM oficiat de preotul garnizoanei Oradea
- 12:20-12:35 – Alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului
- 12:35-12:45 – Scurt moment artistic
- 12:45-12:57 – Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii
- 12:57-13:00 – Defilarea detașamentului de onoare
Pe 24 ianuarie 1859, Moldova s-a unit cu Țara Românească într-un stat unitar, realizându-se astfel idealul generației pașoptiste. A fost ales ca domnitor Alexandru Ioan Cuza, care cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu a ăus în aplicare o agendă liberală și a generat reforme precum: instaurarea unui nou cod civil și penal, înființarea Armatei Naționale Române, modernizarea educației, reforma agrară, trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin, reforma fiscală și secularizarea averilor mănăstirești.
„În această zi, sărbătorim sacrificiile și eforturile depuse de predecesorii noștri pentru a realiza unirea și pentru a ne crea un viitor mai bun. Acest eveniment arată că, prin unitate, putem face lucruri mari și că uniți putem rezista și învinge orice obstacol.
[eadvert]
Trebuie să ne aducem aminte că, fără Ziua Unirii Principatelor Române, parcursul nostru spre libertate și independență ar fi fost incomplet. Acest moment ne-a oferit șansa de a ne bucura de adevărata noastră identitate și de a ne construi viitorul”, transmite Instituția Prefectului printr-un comunicat de presă.
Trimite articolul
XCe treaba are Ferdi cu Unirea mica?