Activitatea infracțională se derula printr-un grup creat pe o platformă de mesagerie online, care, susțin anchetatorii, funcționa ca o piață neagră virtuală, unde dealerii plăteau liderului grupării o chirie lunară pentru a-și prezenta oferta de droguri pe „tarabe online”. Grupul de chat avea la un moment dat 11.000 de membri, printre care și orădeni, care negociau direct cantitatea și prețul drogurilor, fiind îndrumați apoi spre cel mai apropiat dealer.
Piața neagră virtuală, cu „tarabe” închiriate de traficanți
Conform procurorilor DIICOT, grupul care a fost vizat de operațiunea „Enigma” a fost constituit în iulie 2022 de doi dintre inculpați. La rețea au aderat, la scurt timp, și alte persoane, implicate în traficul de droguri, ce aveau nevoie de un cadru sigur de vânzare a substanțelor interzise, care să le asigure o clientelă stabilă.
[eadvert]
Astfel, a fost pus la punct un grup de chat online, care a ajuns în mai puțin de un an să numere 11.000 de membri. Proveniți din mai multe orașe, printre care, București, Oradea, Cluj Napoca, Arad, Timișoara sau Pitești, cei ce făceau parte din grupul online nu își dădeau numele reale, ci foloseau doar pseudonime.
„Grupul de chat funcționa ca o piață virtuală neagră de desfacere, cu cereri și oferte pentru o mare varietate de tipuri de droguri, în cadrul căreia dealerii de droguri închiriau echivalentul unor tarabe virtuale, pentru care plăteau lunar o sumă de bani administratorului”, au explicat procurorii DIICOT.
Tombole cu premii în droguri
Pe uriașul grup care purta numele „Iarba dulce”, distribuitorii își promovau ofertele de droguri și își împărțeau zonele de distribuție. La rândul lor, clienții, printre care mulți minori cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, foloseau chat-ul pentru a intra în legătură cu dealeri pe care în viața reală nu i-ar fi putut contacta atât de simplu.
„Apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumați către cel mai apropiat dealer local, în funcție de localitate, tipul de drog solicitat, ratingul de piață al dealerului și alte criterii stabilite la momentul interacțiunii”, au detaliat anchetatorii.
Platforma de comunicare pe care acționau traficanții și clienții lor avea posibilitatea să genereze până la 50.000 de mesaje pe zi, cele mai multe fiind legate despre modalitățile de distribuție a drogurilor, consum, zone de distribuție, dar și despre efectele drogurilor. Discuțiile erau moderate de liderul rețelei infracționale, cel care îi selecta și pe cei care aderau la grupul de chat.
Alți inculpați se ocupau de coordonarea vânzărilor către consumatori, fiind vizați mai ales clienții de vârste tinere și foarte tinere. Pentru aceștia erau organizate chiar tombole cu premii în droguri, pentru a fi stimulați să cumpere cât mai mult de la traficanți.
Tinerii, tot mai vizați de traficanții de droguri
Din cei 16 inculpați care vor fi judecați de Tribunalul București, șase sunt arestați, patru se află în arest la domiciliu, iar alți patru au fost puși sub control judiciar. O persoană a fost anchetată în libertate, iar alta este arestată în alt dosar. Procurorii au formulat mai multe acuzații, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și pornografie infantilă.
Unii dintre inculpați sunt cercetați într-un dosar separat pentru spălare de bani, „având în vedere (…) discrepanța vădită între venituri, proprietăți, stil de viață și veniturile fiscalizate”.
Procurorii au cerut confiscarea tuturor drogurilor găsite cu ocazia perchezițiilor făcute în cadrul anchetei și obligarea inculpaților la plata unor cheltuieli judiciare de 160.000 de lei. Șase dintre acuzați s-au ales cu sechestru asupra conturilor bancare.
Anchetatorii anti-drog arată că la nivel european se observă, în ultima perioadă, dezvoltarea pieței de vânzare și consum de droguri de risc (canabis) și mare risc (amfetamine, ecstasy, ciuperci halucinogene), inclusiv către tineri.
„Din acest punct de vedere, segmentul online, respectiv apariția unor platforme specializate online de distribuire a drogurilor, in cadrul unor grupuri de chat, create pe platforme online a unor aplicații de mesagerie instantă și accesibilitatea facilă a acestor platforme, reprezintă un factor de risc”, au transmis procurorii DIICOT.
Trimite articolul
XSi restul?confiscata toata averea la fiecare,bagati 30 ani sau pe viata ca in alte state si vedem dupa aceea ,dar oana cand vezi ca din grupari fac parte,politisti,organe ale statului,politicieni si altii pana atunci praf in ochi.