Aleșii județeni au votat, în ședința extraordinară de vineri, actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru 16 proiecte aflate în deruale, în Bihor. Majorarea vine ca urmare a creșterii prețurilor la materialele de construcții.
„Din cauza majorării prețurilor pe piața materialelor de construcții, valorile proiectelor existente necesită majorări cuprinse între 5 și 35%, în funcție de momentul în care au fost încheiate contractele și de sursa de finanțare”, a transmis Consiliul Județean Bihor.
[eadvert]
Printre contractele ale căror valori au necesitat majorări se numără: Înființare parc științific și tehnologic (39 milioane de lei), Reabilitare și modernizare DJ 767 Sâmbăta – Dobrești (la peste 3 milioane de lei contribuția CJ Bihor), Reabilitare și modernizare 764 Roșia – Aștileu (3,9 milioane de lei cofinațare CJ), Podețe DJ 767 Vârciorog (1.19 milioane lei), Modernizare DJ 797 A Bicaciu – Ianoșda (15,7 milioane lei), traseul regional Transilvania Nord – Drumul Apuseni (146 milioane lei), Centura Aleșd (145 milioane lei), drumul de legătură Oradea – Sânmartin (263 milioane lei), construire platforme de colectare a deșeurilor (37 milioane lei), Cabana Vadu Crișului (5,2 milioane lei), centre medicale de urgență la Padiș și Stâna de Vale (4,9 milioane lei).
În ședința ordinară de la sfârșitul lui iunie, aleșii județeni au aprobat actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru alte două contracte în derulare, reabilitarea Policlinicii Mari, viitorul sediu al Consiliului Județean Bihor, și construcția Campusului Școlar pentru învățământ special din Oradea. „Datorită creșterii prețurilor la materiale, suntem obligați, de realitate și de prevederile legale, să ne actualizăm toți indicatorii tehnico – economici”, a explicat atunci președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.
Context
Actualizarea sumelor contractelor în derulare se face ținând cont de două acte normative adoptate de Guvernul României. La 30 august 2021, Guvernul României a adoptat ordonanța nr. 15, privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, potrivit căreia contractele de achiziție se ajustează, în condițiile ordonanței, prin actualizarea prețurilor aferente materialelor utilizate, prin aplicarea unui coeficient de ajustare, pentru a ține seama de orice creștere sau diminuare a costului materialelor pe baza căruia s-a fundamentat prețul contractelor. La 9 mai 2022, Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență nr. 64 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile. Potrivit acestuia, în cazul acestor proiecte se constituie un fond de rezervă pentru reechilibarea contracterlor de până la 23% din valoarea restului de executat a contractului de achiziție.
Trimite articolul
XCând războaie se ridicã pentru viaţã porţi de frică judeţul de exemplu are câtã apã În rezervoare?