Sunt doar câţiva dintre semnatarii tablorilor scoase la vânzare la primul eveniment care pune Oradea pe harta selectă a licitaţiilor de artă. Tablouri, bijuterii, piese de mobilier, sculptură, artă decorativă şi instrumente muzicale. Toate acestea vor putea fi achiziţionate la prima licitaţie de artă organizată în Oradea. Aceasta va avea loc pe 19 septembrie, la orele 18,00, la Casa de Licitaţii şi Galeria de Artă „Prinţesa Anastasia” de pe strada V. Alexandri. Foris Sandor Gyorgy, fondatorul Casei de licitaţie spune că în prima faza, acţiunea fiind în premieră la Oradea, la licitaţie vor putea asista toţi iubitorii de artă, cu rezerva că aceştia vor avea acces în sală după ce îşi vor ocupa locurile cei care s-au înscris la licitaţie. În premieră, orădenii vor putea vedea cum acţionează comisarii de licitaţii, oameni care au experienţa unor evenimente similare şi în afara ţării. Spre exemplu, în Ungaria spune Foris Sandor Gyorgy investiţiile în artă sunt la ordinea zilei, în sensul că oamenii de rând aleg să facă astfel de investiţii deoarece sunt sigure şi aduc plus valoare. Un tablou achiziţionat azi, poate fi vândut la un preţ mai bun doar peste câteva luni. De altfel, tendinţele mondiale susţin argumenetele fondatorului casei de licitaţii Prinţesa Anastasia. Valoarea licitaţiilor cu obiecte de artă a crescut cu 17% în primul semestru din 2014, depăşind 7 miliarde de dolari şi înregistrând un record istoric pentru această perioadă a anuluiÎn primele şase luni ale anului, licitaţiile cu obiecte de artă organizate la scară mondială au atins 7,15 miliarde de dolari (5,22 miliarde de euro), faţă de 6,11 miliarde de dolari (4,66 miliarde de euro) în primul semestru al anului trecut,
În perioada menţionată, în fruntea pieţei de artă (picturi, sculpturi, desene, fotografii, stampe) s-au aflat Statele Unite, cu vânzări de 2,38 miliarde de dolari, cu 28% mai mult decât anul trecut. Cota de piaţă deţinută de SUA a fost de 33,4%. Locul al doilea este ocupat de China, cu vânzări de 1,97 miliarde de dolari, creşterea faţă de 2013 fiind de 6,9%. Cota de piaţă a Chinei a urcat la 27,7%. Orădenii care doresc să participe trebuie să se înscrie completând un formular de înscriere, pe care-l pot găsi la sediul din strada Vasile Alecsandri nr. 4 şi pe site-ul www.printesaanastasia.ro. Tot aici, pot să vadă lista completă a obiectelor licitate. Preţurile de pornire în cazul fiecăruia dintre obiectele licitate a fost stabilit, în urma unor expertize, de evaluatori acreditaţi, asigură Foris Sandor Gyorgy. Preţurile de pornire variază între 400 euro şi sar de 6.000 euro.
Atmosfera pe care o vor crea organizatorii la licitaţie va fi una menită să pună în valoare arta. Muzică live interpretată la pian îi va întâmpina pe participanţi, care vor fi răsfăţaţi şi cu un pahat de şampanie. Participanţii la licitaţie vor avea posibilitatea licitării prin telefon, scop în care le stă la dispoziţie zece linii telefonice.
Scoală de restauratori
Casa de licitaţii şi Galeria de artă „Prinţesa Anastasia”,este prima din Oradea cu acest obiect de activitate. Pe lângă aceasta, în aceste zile îşi vadeschide porţile şi o cafenea de artă. Visul lui Foris Sandor Gyorgy este ca pe lângă acestea să funcţioneze-pentru orădeni şi o şcoală în care să se pregătească restauratori. „Suntem în discuţii avansate cu Primăria pentru a ni se aloca un spaţiu. Am fi vrut ca să deschidem porţile şcolii pe 15 septembrie. Nu s-a putut, dar nu vom renunţa la proiect. Oradea are nevoie de restauratori nu doar pentru tablouri, ci şi pentru clădiri”, a spus fondatorul Casei „Prinţesa Anastasia”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!