Miercuri, municipiul Oradea, prin primarul Ilie Bolojan a semnat contractul de finanțare pentru proiectul cu titlul Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităţilor evreieşti din Oradea şi Debreţin.
Proiectul a fost depus în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Debreţin și este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria- România (2007-2013).
Valoarea totală a proiectului este de 1.892.150 euro, din care municipiului Oradea îi va reveni suma de 1.565.852 euro, iar Comunității Evreiești din Debreţin 326.298 euro. Durata de implementare este 01.12 2012 – 31.05 2014.
Prin proiectul „Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităţilor evreieşti din Oradea – Debreţin” se doreşte valorificarea din punct de vedere turistic, cultural și religios a două obiective aparținând patrimoniului comunităților evreiești din România (Oradea) și Ungaria (Debreţin).
Conferinţe, concerte, expoziţii…
Astfel, municipiul Oradea va reabilita și introduce în circuitul turistic Sinagoga Neologă Sion, situată pe Strada Independenței, nr. 22. Lucrările și intervențiile care se vor efectua cu acest prilej vor viza restaurarea, consolidarea, conservarea și reconversia funcțională a acesteia. Noua funcțiune propusă pentru Sinagoga neologă Sion este de sală multifuncțională (de conferințe, concerte, expoziții, lansări de carte etc.), în paralel, în incinta ei fiind amenajat și un punct de informare turistică, transmite Primăria.
Sinagoga este un monument istoric de importanță istorică deosebită, figurând în Lista Monumentelor Istorice din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea.
Scurt istoric al sinagogii
Sinagoga neologă amplasată pe str. Independenţei nr. 22 este declarată monument istoric şi este primul lăcaş de cult în stil eclectic din oraş. În anul 1870, comunitatea evreiască din Oradea s-a scindat în două: comunitatea ortodoxă şi cea congresistă. Comunitatea congresistă a primit ulterior, numele de comunitatea neologă. Ei au construit pe actuala stradă a Independenţei o sinagogă monumentală. Piatra de temelie a fost pusă în 9 aprilie 1877, iar lucrarea a fost terminată în data de 24 septembrie 1878. Acest lăcaş de cult a fost proiectat de inginerul şef al oraşului, Busch David şi construit de Rimanóczy Kálmán senior.
Sinagoga este o construcţie impozantă cu planul pătrat, deasupra căruia este aşezată o cupolă uriaşă pe tambur, marcată de ferestre înalte. Elementele exterioare şi decoraţiile interioare sunt inspirate din arta maură, ele fiind opera artistului Korovitz Mór din Kosice. Cea mai reprezentativă parte a sinagogii este faţada principală, spre strada Independenţei.
Intrarea în sinagogă se face prin uşile amplasate în partea vestică a clădirii. Pentru bărbaţi, sunt rezervate trei uşi în arc semicircular, iar pentru femei, în partea laterală a faţadei două uşi rectangulare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!