Parcul Libertăţii a fost, conform tradiţiei locale, centrul activităţilor orădene dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni. De la înălţimea piedestalului său, Szacsvay Imre a asistat, din nou, la defilarea a două garnituri de oficialităţi cu alaiuri mai mult sau mai puţin numeroase, convinse sau organizate. Lapoviţa sâcâitoare, vântul pătrunzător şi frigul tăios i-a chinuit, deopotrivă, şi pe însoţitorii lui Tokes Laszlo şi pe cei ai UDMR.
Ponta şi comunismul
„Prim” la statuia fostului notar Szacsvay a fost Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) însoţit de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), cu Tokes Laszlo ca vedetă. Aproximativ 150 de persoane au răspuns invitaţiei acestora. În mulţime, în rândurile din faţă, s-a afişat şi consierul local UDMR, Huszar Istvan.
Derulată exclusiv în limba maghiară, ceremonia s-a încheiat repede. La final, europarlamentarul şi-a rezumat discursul şi pentru presa de limbă română: „Primul ministru Ponta consideră UDMR singura forţă politică legitimă a maghiarilor din România. Am denunţat înţelegerea secretă dintre USL şi UDMR, un pact în defavoarea maghiarilor. Nu e loc să ne târguim cu cei care ne asupresc”. Continuând în logica proprie, care l-a consacrat, Tokes Laszlo a repus pe masă comunismul. „Guvernul Ponta încearcă să reinstaureze obiceiurile vieţii comuniste în viaţa cotidiană, cel puţin în ceea ce priveşte viaţa minorităţilor”, crede acesta.
Şi tricolorul românesc
Înainte ca alaiul lui Tokes să evacueze piaţeta, pe amplasament au descins tehnicienii UDMR-ului pentru intrării în scenă a noilor protagonişti.
Delegaţia UDMR s-a prezentat prima dată la mormântul revoluţionarului polonez Kazimir Rulikovski şi apoi la statuia paşoptistului român Nicolae Bălcescu.
Spre ora 17.00 a ajuns la poalele lui Szacsvay, într-o desfăşurare de recuzită şi momente tematice care a dat culoare momentului. S-au aliniat în stânga şi-n drepta statuii, două linii de husari şi-n apropiere o mică fanfară – cadru pentru vorbitori şi pentru depunătorii de coroane.
În public, lume de toate vârstele: pensionari veniţi din convingele, elevi aduşi cu clasa, membri de partid, curioşi sau cunoscători pasionaţi, majoritatea purtând cocarde în roşu-alb-verde. S-a remacat şi o umbrelă portocalie, cu însemnele PDL, semn evident de umor, poate involuntar. Undeva la peste 350 de persoane au costituit publicul festivităţii.
UDMR-iştii şi-au asezonat momentul „15 martie” şi cu invitaţi români din rândul oficialităţilor. În primele rânduri s-au plasat, alături de Kiss Alexandru – vice la Consiliul Judeţean, colegul său, pesedistul Ioan Mang, Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Mircea Mălan dar şi senatorul PDL-ist Gavrilă Ghilea. Aşa se face că la poalele lui Szacsvay au fost depuse şi coroane cu tricolorul românesc.
După cuvântul primului ministru citit de prefectul Pop – o înşirare de asigurări de bun parteneriat şi consideraţie reciprocă, la microfon a trecut deputatul Szabo Odon.
Dublă presiune
Acesta a insistat pe „dubla presiune” la care sunt supuşi maghiarii din Ardeal şi pe modul în care se poate gestiona „conflictul de interese” al conştiinţei. „Ni se cere să fim loiali naţiunii noastre maghiare şi, în acelaşi timp, să fim loiali ţării în care trăim, România. Mulţi români şi mulţi maghiari nu cred că acest lucru este posibil în acelaşi timp. Eu cred că este posibil. Un bărbat poate să îşi iubească, în acelaşi timp, la fel de mult mama şi la fel de mult soţia”, crede Szabo Odon. Deputatul spune, însă, că ar fi incorect din partea vreunei părţi să ceară mai multă dragoste sau să dea zilnic „teste de fidelitate”.
Pe un frig crâncen, ceremonia din Centru s-a finalizat cu eliberarea în văzduh a unui stol de porumbei albi. În absenţa cailor, husarii şi întreaga delegaţie UDMR s-au mutat în Parcul Petofi per pedes, vegheaţi de torţele aprinse. JB-C.Gh.
Ungaria a zis „pas”
Pe 15 martie se marchează anual „ziua maghiarilor de pretutindeni”. De regulă, în preajma acestei zile străzile Oradiei se umplu de maşini venite din Ungaria. Semn că şi pentru vecinii noştri, însemnătatea istorică a zilei – debutul revoluţiei maghiare de la 1848, împotriva dominaţiei habsburgice, păleşte în faţa posibilităţii unei minivacanţe cu rudele. Anul acesta însă, ungurii au avut nevoie de mult curaj să se aştearnă la drum spre graniţa de est. Codul rosu de ninsori şi vreme extremă i-a ţinut pe majoritatea în case. Cum la adăpost s-au pus şi oficialităţile statului maghiar, care au decis să anuleze festivităţile în aer liber. De această dată a primat grija pentru situaţia tragică de pe autostrăzile patriei proprii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!