Inspectorii sanitari au explicat că în Bihor exisă piscinecu apa geotermală la Oradea, Băile Felix, Băile 1 Mai, Beiuş, Salonta, Marghita, Aleșd, Săcuieni, Tămășeu, Chișlaz, Sarcău, Sânicolau de Munte, Mădaras, iar bazine de înot cu apa potabilpsunt la Oradea (Bazinul Olimpic, Bazinul de înotacoperit, Hotelul Maxim, Hotelul Hilton), Băile Felix și Băile 1 Mai.
Din 2 iunie a.c. a început o acţiune de control a apelor de îmbăiere ce va dura până la 15 septembrie a.c., informează inspectorii sanitari bihoreni de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor. Monitorizarea calității apelor de îmbăiere se face lunaraici, prin Laboratorul de Microbiologie, prin prelevări de probe.
15 din 53 nu-s OK
În luna ce se încheie, au fost prelevate 70 de probede apă de îmbăiere de la 14 agenți economici, de la cinci dintre aceştia prelevându-se 53 de probe. Din totalul acestor 53 de probe, 15 probe sunt neconforme microbiologic, spun inspectorii care au transmis că au şi dispus remedierea deficiențelor de clorinare, urmând ca în iulie să se verifice din nou.
Prevenirea riscurilor la scaldă
Inspectorii sanitari transmit măsuri pentru eliminarea riscurilor pentru sănătate pentru cei care folosesc apele de îmbăiere:
1. efectuarea duşului obligatoriuînainte de intrarea in bazin, precum şi după efectuarea îmbăierii,
2. utilizarea bazinelor de picioareînaintea intrării în bazin,
3. este interzisă utilizarea bazinelor de înotde catre persoane cu afecţiuni dermatologice ale pielii, mucoaselor si unghiilor,
4. prevenirea accidentelor prin atenţie sporităla adâncimea apei din bazin, la temperatura apei, la indicatiile si contraindicatiile apei din bazin, la durata îmbăierii (maxim 20 de minute), mai ales pentru copii, precum si supravegherea acestora de catre parinti. Pentru copii cu varsta 0-3 ani nu se recomanda imbaierea in apa geotermala, datorita particularitatilor fiziologice ale varstei . In timpul imbaierii nu se recomandă consumul de bauturi alcoolice.
5. În caz de accident, populaţia poate apela la personalul medical care deserveste punctul de prim ajutor din incinta unității deținătoare de ape de îmbăiere sau la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
Citiți principiile noastre de moderare aici!