Scopul investiţiilor sprijinite prin submăsura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” este acela de a creşte competitivitatea exploataţiilor agricole prin dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi de a îmbunătăţi calitatea activelor fixe.
Pentru a avea prioritate la finanţare, un proiect trebuie să obţină un punctaj cât mai mare. Printre criteriile de acordare a punctajului se numără şi nivelul de calificare în domeniul agricol al solicitantului.
Astfel, dacă solicitantul este posesor de diplomă de studii superioare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, va beneficia de 20 puncte. În cazul în care solicitantul a absolvit studii postliceale şi/sau liceale în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, acesta va primi 15 puncte. Dacă solicitantul prezintă dovada urmării unui curs de calificare de minimum Nivel I în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară finalizat cu un certificat de competenţe profesionale eliberat de un furnizor de formare profesională a adulţilor acesta va primi 10 puncte.
În cazul în care solicitantul prezintă dovada de absolvire a unor cursuri de iniţiere/instruire/specializare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, care nu necesită un document eliberat de formatorii recunoscuţi de către ANC acesta va beneficia de 5 puncte. Un alt principiu în baza căruia sunt selecţionate proiectele este şi cel al sectorului prioritar care vizează sectorul zootehnic (bovine, apicultură, ovine şi caprine) şi vegetal (legumicultura, inclusiv producţia de material săditor, pomicultură şi producţia de seminţe).
Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maximum 3/ 5 ani (perioada de 5 ani se aplică doar pentru sectorul pomicol) şi este de 15.000 de euro, procentul de finanţare nerambursabilă fiind de 100%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!