Până la 15.000 de euro pot fi accesaţi de fermieri prin PNDR pentru a-şi moderniza fermele mici.
În cazul dezvoltării fermelor mici, principiul finanţării nerambursabile este transformarea structurală şi deschiderea spre piaţă a fermelor mici cu potenţial de a deveni întreprinderi agricole viabile, precum şi de a creşte capacitatea de a identifica noi oportunităţi de valorificare a producţiei acestora.
Fondurile europene disponibile în 2016, pentru submăsura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, este de 79 de milioane de euro respectiv 21 de milioane de euro pentru zona montană.
Solicitanţi
Pot solicita acest sprijin fermierii care au drept de proprietate şi/sau drept de folosinţă pentru o exploataţie agricolă care intră în categoria de fermă mică cu excepţia persoanelor fizice neautorizate. Aceştia trebuie să fie persoane juridice române, să acţioneze în nume propriu, să aibă vârsta de cel puţin 18 ani, să aibă învăţământul minim de 8 ani (clase), să se încadreze într-una din formele de organizare de mai jos la data depunerii Cererii de Finanţare, indiferent de data înfiinăţrii formei respective de organizare: persoana fizică înregistrată şi autorizată sau ca societate cu răspundere limitată cu asociat unic/majoritar.
Solicitantul nu poate fi acţionar într-o altă microîntreprindere/ întreprindere mică agricolă care accesează/ a accesat submăsura 6.3. Pentru evitarea creării de condiţii artificiale, verificarea se face atât pentru solicitant/ beneficiar, cât şi pentru cedenţi. Nu este admisă fărâmiţarea exploataţiilor agricole, în scopul creării în mod artificial de condiţii necesare pentru a beneficia de sprijin.
Exploataţia agricolă trebuie să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 8.000 – 11.999 € S.O, să fie înregistrată ca microîntreprindere/ întreprindere mică să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu sau sub forma de organizare eligibilă pentru accesarea sprijinului cu cel puţin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului prin intermediul submăsurii 6.3, în Registrul Unic de Identificare – APIA şi/ sau în Registrul Naţional al Exploataţiilor – ANSVSA, precum şi la Primărie în Registrul Agricol.
În cadrul unei familii doar unul dintre membri poate beneficia de sprijin, indiferent de forma de organizare a membrilor familiei, aferentă accesării submăsurii 6.3 (PFA, II, IF, SRL).
În cazul exploataţiilor care deţin animale, acestea vor fi în proprietatea persoanei autorizate/ societăţii.
Pe perioada de implementare şi monitorizare a proiectului, solicitantul trebuie să menţină cel puţin încadrarea în dimensiunea SO a exploataţiei agricole, fără a reduce dimensiunea SO sub limita care defineşte mărimea exploataţiei pentru care proiectul este selectat şi aprobat.
O exploataţie agricolă nu poate primi sprijin decât o singură dată în cadrul submăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, din PNDR 2014-2020, în sensul că exploataţia nu poate fi transferată între 2 sau mai mulţi fermieri, beneficiari ai sprijinului prin această submasură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!