Terenul pe care a fost construită Şcoala din Talpoş este revendicat de învăţătoarea Corina Boldor, de la şcoala din localitatea Batăr. Terenul a fost intabulat pe numele cadrului didactic din anul 2007. Proprietara nu acceptă un alt teren. Mai mult decât atât, aceasta a cerut 50 de euro/m2, în condiţiile în care un metru pătrat de teren valorează, potrivit primarului, cel mult zece euro, iar bugetul Primăriei din venituri proprii este de şase miliarde de lei vechi şi 48 de miliarde de lei vechi, bugetul total.
„Terenul de sub şcoală şi terenul de lângă şcoală i-a aparţinut, înainte de 1948, lui Iustin Frenţiu. În 1994, printr-o sentinţă, definitivă şi cu titlu executoriu, pronunţată de Judecătoria Beiuş, se anulează încheierea de intabulare a statului român pe clădire şi pe teren şi se stabileşte situaţia anterioară din CF, şi anume: proprietarul Frenţiu Iustin. În 1998, moştenitorii au deschis succesiune şi şi-au revendicat dreptul la proprietate. Apoi l-au vândut Corinei Boldor. În această situaţie nu a fost nevoie de Primăria Batăr. Am fost puşi în situaţia faptului împlinit. Am căutat să împiedicăm anumite lucruri care s-au petrecut, însă proprietara s-a încăpăţânat şi nu lasă din preţ şi nici nu acceptă un alt teren”, a declarat primarul comunei Batăr, Gheorghe Bondar.
„Terenul de sport a fost construit în anul 1980. Terenul de sport şi cel pe care a fost construită şcoala au fost proprietatea celui care le-a deţinut înainte să devină sediul CAP, Iustin Frenţ. Din 1949, a trecut în proprietatea statului. Şcoala a fost construită în anul 1968. Moştenitorii lui Iustin Frenţ l-au vândut unei colege de la Şcoala din Batăr (Corina Boldor – n.r.). Ea spune că a fost intabulat pe numele său din anul 2007. Eu ştiu că terenurile luate abuziv de stat, dar pe care ulterior au fost amplasate instituţii publice (şcoli, spitale etc.), nu pot fi retrocedate. Persoana în cauză poate fi despăgubită sau i se oferă suprafaţa aferentă terenului pe care l-a deţinut. Bănuiesc că în această situaţie ar fi şi Corina Boldor. Primăria ar trebui fie să o despăgubească, fie să îi dea o suprafaţă de teren”, a declarat directoarea Şcolii din Talpoş, Ana Ţenţ.
Şanţ de delimitare
Cu o zi înaintea negocierilor, care au avut loc ieri, proprietara terenului a angajat muncitori să sape în curtea şcolii şi să delimiteze terenul.
Şanţul de delimitare a împărţit intrarea în curtea şcolii în două, astfel încât să blocheze accesul în curtea şcolii, iar reprezentanţii şcolii să nu mai aibă posibilitatea să intre în curtea unităţii de învăţământ cu lemnele de foc şi nici cu maşini pentru vidanjarea fosei septice.
Primarul Gheorghe Bondar susţine că, nici la întâlnirea de ieri, nici la celelalte întâlniri pe care le-au avut, proprietara nu a acceptat nicio negociere.
„Am fost, anul trecut, la o întâlnire de conciliere. I-am oferit un teren vizavi de proprietatea dânsei, dar nu a acceptat. A cerut pe teren un preţ exorbitant. Anul trecut ne-a cerut peste trei miliarde de lei. Singura variantă care ne rămâne este concilierea. În adresa de conciliere, proprietara cere 500 de euro chirie pe lună sau 50 de euro/m2 pentru teren. Nu avem posibilitatea să-i oferim aceşti bani. Am vorbit şi cu cei de la Consiliul Judeţean, şi cu cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, însă nu există posibilitatea”, a declarat, miercuri, primarul Gheorghe Bondar, precizând că al ar fi de acord ca primăria să cumpere terenul.
La întâlnirea de conciliere de ieri proprietara a rămas fermă. Ea vrea 50 de euro/m2, în condiţiile în care însuşi primarul a recunoscut că un metru pătrat de teren în zonă se vinde la cel mult 10 euro. Sătenii însă spun că un metru pătrat de teren ar valora cinci, maximum şase euro.
„La întâlnirea de azi (ieri – n.r.), la care am fost prezent eu, directoarea unităţii de învăţământ, proprietara şi avocata acesteia, s-a hotărât ca, în cazul în care consilierii locali vor vota acest lucru, până la sfârşitul anului calendaristic, să plătim o chirie de 500 de euro pe lună, pe toată suprafaţa, iar din 2011 să cumpărăm terenul. Proprietara nu a acceptat niciun fel de negociere”, a declarat primarul de Batăr. Rămâne de văzut dacă şi consilierii locali vor vota acest lucru.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!