Gradina Zoologica orădeană va lua parte peste o lună la o premieră mondială: 13 lei vor fi transferaţi la Yorkshire Wildlife Park, care a fost înfiinţat în aprilie 2009. Un grup de jurnalişti de la televiziunea britanică BBC şi un reprezentant al Yorkshire Wildlife Park au fost ieri prezenţi la Oradea pentru a face un reportaj despre condiţiile animalelor la Zoo Oradea şi mediul în care acestea trăiesc acum. Transportul felinelor va avea loc în 11 februarie, iar în data de 22 februarie va fi difuzat un documentar la televiunea BBC, în care timp de 30 de minute vor fi descrise atât condiţiile de viaţă ale celor 13 feline la Zoo Oradea, aventurile transportului lor, cazarea în Yorkshire Wildlife Park şi acomodarea lor în noul mediu.
Ultimii „mohicani”
„Cel mai important lucru este ca totul să decurgă în bună regulă, animalele să ajungă sănătoase în Parcul Yorkshire şi să fie fericite acolo. În Yorkshire Wildlife Park leii vor un spaţiu mare la dispoziţie pentru joacă şi alergare, copaci în care să se caţere în mediul lor natural, pe o suprafaţă de trei hectare. Clima este asemănătoare, deci sperăm să se acomodeze. Suntem foarte încântaţi de această premieră. Un transport al unui număr aşa mare de lei nu a mai fost făcut până acum”, a declarat prezentatorul BBC Mike Dilger.
Administraţia Yorkshire Wildlife Park a strâns donaţii în valoare de 125.000 de lire pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi mutare a felinelor.
Leii proveniţi din Oradea vor fi în Yorkshire Wildlife Park singurii leii africani, urmând să fie aduse şi câteva exemplare de lei asiatici.
Potrivit administratorului Gradinii Zoologice Oradea, Daiana Ghender, după transportul de la finalul anului 2009, al altor trei lei într-o rezervaţie din Africa de Sud, din cei aproape 20 câţi au fost iniţial, va rămâne doar o pereche: Ţuţu şi Marci. Primul, în vârstă de patru ani a fost crescut şi îngrijit în primele luni de viaţă de unul dintre angajaţi, după ce mama sa naturală l-a refuzat.
Mălina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!