Casa Kovacs, cum figurează clădirea Piata Uniri nr.5 în inventarul de la Primărie, este „primul imobil la nivel naţional care va fi reabilitat printr-un program de ajutorare financiară către populaţie”, după cum se laudă Municipalitatea.
Proprietarii din Piaţa Unirii 5 şi-au pus apartamentele gaj la Primărie semnând 13 contracte de ipotecă, pentru 400.000 lei plus TVA, anunţă reprezentanţii Primăriei.
Fără dobândă
Banii urmează să fie restituiţi în rate fără dobândă, doar cu actualizarea la inflaţie, pe o perioadă de cinci ani, fapt apreciat ca avantaj de Simona Molnar, preşedinta asociaţiei de proprietari din complexul imobiliar. În opinia sa, această ofertă a fost destul de convingătoare pentru ca vecinii cu venituri mai modeste să îşi pună casele gaj la Administraţia Imobiliară Oradea(AIO). „Am o vecină cu pensie de 702 lei dar înţelege să plătească pentru că altă variantă nu avem. Şi de unde mai poţi lua acum bani împrumut în condiţiile astea…”, se întreabă retoric preşedinta asociaţiei.
Libertate
Orădeanca spune că a reuşit să-şi convingă vecinii şi cu ajutorul direct al primarului. „La sfârşitul lui martie, primarul Bolojan a venit şi a stat de vorbă cu oamenii despre reabilitare. La o şedinţă organizată jos în sala PSD-ului ne-a spus că Primăria ne va ajuta cât poate”, relatează Simona Molnar. Şi garanţia că Primăria nu se va amesteca a contat: „Am avut mână liberă să alegem constructorul. Ne-au cerut doar să alegem o firmă abilitată să lucreze la o clădire monument. Au promis că în rest, nimeni nu se baga in bucătăria noastră”.
Proiect gratuit
Ca premieră, Casa Kovacs a beneficiat şi de proiect de execuţie plătit de Fundaţia pentru Monumente. „Fundaţia a avut prins în buget costul unui proiect. Clădirea din Piaţa Unirii 5 a fost considerată cea mai potrivită să primească facilitatea asta din mai multe motive. În primul rând a contat că toţi proprietarii au fost de acord cu reabilitarea, majoritatea lor au cerut credit pentru reabilitare şi că clădirea este într-un stadiu avansat de degradare. Sperăm să se mobilizeze şi alţii”, spune Angela Lupşe, reprezentanta Fundaţiei pentru Monumente. Conform acesteia, este posibil ca şi alţii să beneficieze de această facilitate, în măsura în care Fundaţia va primi alocaţii din banii adunaţi din „taxa pe centru”.
De urgenţă
Municipalitatea a dat autorizaţia de construcţie în regim de urgenţă, spune Lucia Iacob, arhitect şef al Oradiei. Se pare că un proces verbal din care reiese că sunt posibile prăbuşiri de tavane sau căderi de tencuială, întocmit de Inspecţia în Construcţii, ar fi motivat urgentarea lucrărilor.
Fişa clădirii existentă la Direcţia de Urbanism cuprinde un pomelnic lung de lucrări considerate necesare: restaurarea faţadelor, reabilitarea unitară a lemnăriei şi înlocuirea tâmplăriei din PVC cu una din lemn, înlocuirea porţii metalice, refacerea elementelor de decor, inclusiv a celor dispărute şi zugrăvirea faţadei în concordanţă cu stilul clădirii.
Cristina Ghilea
Casa Darvas, prinsă în jocuri politice
Citiți principiile noastre de moderare aici!