În Aula Magna a Universităţii din Oradea s-a deschis festiv, luni, ediţia a 25-a a Săptămânii Ştiinţifice, manifestare care din cauza creşterii, de-a lungul anilor, a numărului de conferinţe, mese rotunde şi lansări de carte, a ajuns să se întindă de-a lungul a mai multor luni.
Premii „omogenizate”
Ediţia din acest an a avut parte, în premieră, şi de o premiere simbolică a excelenţelor din cercetare.
S-au înmânat 13 premii, diplome şi medalii, pentru cercetători de la mai multe facultăţi, întrucât, potrivit prorectorului Sorin Şipoş, s-a dorit o premiere „pentru întreaga sferă de cercetare”.
În cuvântul său, rectorul Bungău a amintit că ediţia 2013 a cuprins 99 de conferinţe sau sesiuni ştiinţifice, 92 de articole publicate în reviste cotate ICI, angrenarea a 671 de studenţi orădeni în 74 de concursuri profesionale.
Bungău a amintit că tot pentru susţinerea zonei de cercetare s-au depus 82 de cereri de finanţare iar Universitatea a accesat o linie de credit bancar pentru asigurarea unui „fond de rulment” de 16 milioane de lei destinat contribuţiei proprii de finanţare a proiectelor europene.
Apoi, rectorul a vorbit despre importanţa susţinerii procesului de „specializare inteligentă” adică orientarea cercetării pe domeniile cu impact social-economic. „Acolo trebuie să ne canalizăm resursele financiare şi de cercetare nu să ne dispersăm pe zone fără impact economic zonal şi global”, a atenţionat Bungău. Potrivit acestuia, Universităţile cu „U” mare trebuie să pună cercetarea pe picior de egalitate cu procesul educaţional.
La rândul său, senatorul-şef Sorin Curilă a subliniat că oricât de „nobile” sunt educaţia şi cercetarea, acestea nu sunt activităţi în sine ci „mijloace prin care construim o societate a cunoaşterii care să aducă o dezvoltare durabilă şi prosperă”.
Curilă a mai arătat că fiecare Centru de cercetare trebuie să-şi evalueze şi armonizeze activitatea cu Planul Naţional Strategic de Cercetare.
În continuare, directorul Cancelariei Prefecturii Bihor, Claudia Timofte, a afirmat susţinerea Guvernului Ponta pentru educaţie argumentând prin faptul că „a reîntregit salariile profesorilor”.
Iar viceprimarul Ovidiu Mureşan a salutat şi el activitatea academică, referindu-se şi „la bugetul consistent menţionat de domnul rector” fără să realizeze că fondul de rulment a fost asigurat prin credit bancar.
Şi excelenţi în stand-by
Pe lângă lista premiaţilor, se cuvine spus că Universitatea a mai avut anul trecut şi alte rezultate de excepţie.
De pildă, Facultatea de Ştiinţe se mândreşte, pe propriul site, pe lângă rezultatul remarcabil al fizicianului Moca Paşcu, şi cu locul I pe care s-a clasat matematicianul Lucian Coroianu la un concurs post-doctoral care a atras la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj peste 200 de participanţi. Dealtfel, asistentul Coroianu a obţinut ulterior şi o bursă în Franţa.
De asemenea, Facultatea de Ştiinţe a mai propus pentru premiere şi un cadru didactic care are nu mai puţine de 11 brevete în chimie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!