Cele 12 rețineri au fost dispuse după perchezițiile efectuate vineri dimineața în Bihor, Arad și Timiș, în urma cărora 30 de persoane au fost aduse pentru audieri la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Bihor. Polițiștii au verificat sediile a 36 de societăți comerciale și la domiciliile a 35 de persoane, printre care și cel al lui Fildan și au ridicat înscrisuri, documente financiar-contabile, ștampile, corespondență și mijloace electronice.
Peste 180 de firme ar fi fost implicat în mecanismul evazionist
Marius Fildan a fost acuzat că, din 2018 până în prezent, alături de reprezentanții legali ai 180 de firme, „ar fi creat și coordonat un mecanism infracțional complex, în domeniul exploatării și comercializării de materiale agregate minerale (nisip, pietriș, balast), în care ar fi fost atrase și implicate 44 de societăți beneficiare și 137 de societăți de «sacrificiu»”, se arată într-un comunicat al Poliției Bihor.
Firme „de sacrificiu” ar fi furnizat documentele de livrare/achiziție scriptice pentru societățile beneficiare și aveau rolul de a obține un preț competitiv pe piață, arată sursa citată. În plus, ele preluau de la companiile beneficiare responsabilitatea achitării TVA.
„În acest sens, în mod repetat, bărbatul de 55 de ani ar fi înregistrat în evidențele contabile ale societăților beneficiare achiziții fictive de la cele 137 de societăți „de sacrificiu”, în valoare de circa 50.000.000 de lei, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului”, au detaliat anchetatorii.
Deși cele 181 de firme aveau reprezentanți legali, ele ar fi fost coordonate, de fapt, de Marius Fildan care ar fi folosit mecanismul creat nu doar pentru a reduce taxele pe care firmele beneficiare le aveau de plătit, ci și pentru a disimula și împărți activitatea de comercializare a agregatelor minerale (nisip, pietriș, balast) între un număr foarte mare de societăți.
Polițiștii spun că, după ce și-ar fi îndeplinit „scopul” – adică acumularea de datorii la bugetul de stat, 73 dintre cele 181 de firme au fost puse în insolvență și ulterior radiate. Aceasta a dus la ștergerea unor datorii de peste 25 de milioane de lei, dintre care peste 13 milioane de lei reprezentau TVA.
TVA neplătit pentru nisip și pietriș de un sfert de miliard de lei
Ancheta a mai scos la iveală faptul că, prin acest mecanism evazionist, Marius Fildan ar fi vândut, prin 44 de firme pe care le-ar fi controlat, agregate minerale de peste 250 de milioane de lei unor producători autohtoni de beton ori unor companii din domeniul lucrărilor de construcții civile și industriale. „Din TVA colectată, în sumă de aproximativ 41.000.000 de lei, ca urmare a plăților efectiv efectuate de către societățile cumpărătoare, cele 44 de societății beneficiare ar fi achitat la bugetul general consolidat al statului, cu titlu de TVA, doar 1.450.000 de lei”, se precizează în comunicatul Poliției bihorene.
Anchetatorii au pus sechestru pe mai multe bunuri în valoare de 8 milioane de lei ale persoanelor și firmelor cercetate în acest dosar. Polițiștii SICE Bihor au anunțat că cei 12 reținuți vor fi duși sâmbătă, 7 decembrie, în fața unui procuror de la Parchetul Bihor, care va decide ce măsuri va lua față de aceștia.
Trimite articolul
XLa zdup! Recuperarea prejudiciului +25% = libertate ! Foarte simplu !
Escroci. Asa e usor sa faci bani. Puscarie!