Clădirea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, monument istoric reprezentativ pentru orașul Oradea, va intra într-un amplu proces de reabilitare. Valoarea investiției este estimată la 12 milioane de euro, iar durata de execuție va fi de 36 de luni.
[eadvert]
Consilierii locali au aprobat la finalul lunii trecute documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici la faza de Proiect Tehnic pentru investiția „Reabilitarea Colegiului Național Mihai Eminescu, corp clădire S/D+P+2E inclusiv sala de sport”.
Clădirea propusă spre reabilitare se află în centrul istoric al municipiului, pe strada Roman Ciorogariu nr. 18, în trecut adăpostind fosta Mănăstire și Gimnaziul Premonstratens și Academia de Drept. A fost construită în anii 1760-1810 și extinsă în 1874. În prezent, edificiul vechi de 300 de ani se află într-o stare degradată, care necesită reabilitarea totală. „S-a executat proiectul tehnic și acum aprobăm indicatorii tehnico-economici. Valoarea totală a investiției se ridică la aproape 12 milioane de euro. Îi mulțumesc ministrului Cseke Attila pentru că am avut niște discuții preliminare cu dânsul și am agreat, de principiu, că această reabilitare se va face cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții, plus finanțare de la Primăria Oradea. Mă bucur că am găsit această susținere pentru că școlile din oraș trebuie reabilitate și aduse la condiții decente pentru a putea copiii să învețe”, a declarat primarul Florin Birta.
Obiectivul principal constă în reabilitarea totală a clădirii, refacerea instalațiilor sanitare, termice, electrice, inclusiv a sălii de sport și a împrejmuirii. Scopul proiectului este reabilitarea, reamenajarea parțială și modernizarea, atât exterioară cât și interioară a clădirii, cu păstrarea și punerea în valoare a caracterului monument istoric, prin identificarea, reabilitarea și conservarea elementelor valoroase. Clădirea Colegiului Național Mihai Eminescu este monument istoric reprezentativ pentru zestrea arhitecturală a orașului Oradea, regăsindu-se pe lista monumentelor istorice din Bihor.
Trimite articolul
XA fost construită în anii 1760-1810 și extinsă în 1874.
Construita de cine?
-
construcția inițială a mănăstirii a fost începută în 1699 de episcopul paulin Benkovich. Între 1741 și 1772 paulinii construiesc biserica. Din anul 1773 extinderea mănăstirii a fost preluată de iezuiți, apoi din anul 1808 de premonstratensi. 1874 este anul din care complexul de clădiri există în forma actuală.
Iară betoane! Ce ne trebuie noua betoane și clădiri!! Oradea era cea mai frumoasa prin 640 după Hristos. Era un câmp atunci. Ultimii 1400 de ani – numa rele!
-
Jimmy Buda, fiul meu cel prost, Oradea a fost foarte frumoasa pana cand smecherasii au distrus-o.
Câmp ai și acuma poți merge la cules plante și să stai în colibă în mijlocul pustei, nu ai taxe, nici impozite.