În decizia dată de instanță luni, 17 februarie, se arată: „Majorează cuantumul daunelor morale acordate reclamantei Chiva Maria Luiza de la suma de 200.000 Euro la suma de 500.000 Euro, care va fi achitată în lei, la cursul BNR din ziua plăţii, reclamantului Chiva Constantin Adrian de la suma de 200.000 Euro la suma de 500.000, care va fi achitată în lei, la cursul BNR din ziua plăţii, reclamantei Stanciu Maria de la suma de 50.000 Euro, la suma de 100.000 Euro, care va fi plătită în lei, la cursul BNR din ziua plăţii, reclamantului Stanciu Constantin Adrian de la suma de 50.000 Euro la suma de 100.000 Euro, care va fi achitată în lei, la cursul BNR din ziua plăţii. Obligă pârâta să le plătească apelanţilor reclamanţi penalităţi de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, începând cu a 11-a zi de la data comunicării prezentei hotărâri şi până la data plăţii efective şi integrale a debitului, care va fi actualizat cu indicele de inflaţie. Majorează cheltuielile de judecată acordate apelanţilor reclamanţi Chiva Maria Luiza şi Chiva Constantin Adrian de la 1.000 lei la 6.000 lei, respectiv apelanţilor reclamanţi Stanciu Ioan Lucian şi Stanciu Maria de la 1.000 lei la 3.000 lei”.
Cum s-a petrecut accidentul
Accidentul în care și-a pierdut viața Horia Chiva, de 12 ani, s-a petrecut pe 22 iunie 2023, în jurul orei 17:45, pe Calea Aradului, din Oradea. Băiețelul încerca să traverseze strada pe trecerea de pietoni și a fost lovit în plin de mașina condusă de Alexandru Buciuman, de 25 de ani.
Conducătorul auto a fugit de la locul accidentului, motivându-și gestul prin faptul că era speriat și a fost urmărit de alți șoferi. A fost prins repede și arestat, iar polițiștii au aflat că avea o alcoolemie în aerul expirat de 0,78 la mie, iar în sânge, de 2,03 g/l alcool pur. Buciuman a recunoscut că în ziua accidentului, de la ora 14:00 până în jurul orei 16:30, a băut trei pahare de vin şi cinci pahare de whisky la o petrecere organizată la firma unde lucra.
A mărturisit apoi că, din cauza vitezei și a neatenției, nu l-a observat pe băiețelul de 12 ani. Raportul de expertiză criminalistică efectuat la Timișoara a arătat că, în momentul accidentului, mașina condusă de tânărul de 25 de ani avea o viteză medie de 74-84 km/h, ceea ce i-a făcut pe experți să arate că „impactul nu putea fi evitat prin frânare”.
La o lună după accident, Horia Chiva se stingea pe patul de spital. Acuzat de „nepăsare criminală”, Alexandru Buciuman a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului. Anchetatorii arătau că în prima jumătate a lui 2023, bărbatul a primit șase sancțiuni rutiere.
S-a cerut judecarea pentru omor
Pe parcursul anchetei, familia și apropiații lui Horia Chiva au protestat de mai multe ori, în ultimele luni, în fața Parchetului Oradea și a Palatului de Justiție, cerând dreptate pentru băiețelul ucis și ca autorul accidentului să nu fie pus în libertate.
Proteste au fost organizate și la locul unde a avut loc accidentul, fiind cerută montarea unui semafor la trecerea de pietoni considerată una dintre cele mai periculoase din oraș.
În decembrie 2023, Judecătoria Oradea îi aplica lui Alexandru Buciuman o condamnare de 4 ani și 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă și alte două pedepse de câte 2 ani de detenție pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, respectiv părăsirea locului accidentului. Prin contopire a rezultat pedeapsa finală de 6 ani de detenție.
Familia, care nu se constituise parte civilă și nu a solicitat despăgubiri, a formulat apel și a cerut ca șoferul să fie judecat pentru omor. „Date fiind condițiile concrete de producere a accidentului – uciderea unui copil de 12 ani care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni, de către un șofer aproape de comă alcoolică, ce conducea cu o viteza excesivă în mijlocul orașului, care a si fugit de la locul accidentului o să cerem schimbarea încadrării juridice în infracțiunea de omor”, a declarat la acel moment Răzvan Doseanu, avocatul familiei Chiva.
Trimite articolul
XBataie de joc, 6 ani. Iese in mai putin de 2. Oare tot atatia ani i-ar fi dar criminalului, daca victima ar fi fost copilul celui care a dat sentinta? Un astfel de invidis, care s a urcat benevol la volan drogat si beat, merita sa faca min.20 de ani puscarie.
-
Are si copilul vina, ca a trecut fara sa se asigure temeinic. Se dau atatia bani pentru ce? atata tam-tam se face pe acest caz. Este un caz tragic dar nu singular. Mai bine si-ar educa fiecare copilul sa se asigure si doar dupa aia sa traverseze. Altfel nu se mai intampla nenororicerea. Atatia bani ca si daune, pfff.
-
… de ANTIDEMARAJ cu ETILOTEST ai auzit???
-
-
ANTIDEMARAJ cu ETILOTEST
Sunt zeci de cazuri zilnic pentru că nici o șosea din Oradea nu este amenajată pentru a prevenii accidentele sau incidentele.
Cu intenție sunt amenajate periculos șoselele apoi un șef de poliție îmbrăcat ca un claun cu decorații declară că „trecerea de pietoni este corect semnalizată”.
-
… ce legatura este intre sosele si SOFERII BETI???