Procurorii DIICOT şi colegii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, sprijiniţi de SRI, au tunat o reţea de trafic de cocaină. Ei au prins 12 kilograme de cocaină pură, pe aeroportul din Timişoara. Drogurile erau trimise din Columbia şi urmau să ajungă la o bihoreancă din zona Beiuşului, iar de aici trebuiau să fie trimise în Spania, unde ar locui fiica bihorencei.
Drogurile au venit cu o firmă internaţională de curierat şi au fost descoperite într-un colet pe care scria că ar conţine vopsea de păr. Coletul a şi fost analizat: vopseaua de păr este cocaină verde (pură) – stupefiant foarte scump, care ar fi costat peste 100.000 euro dacă ar fi ajuns pe „piaţă”. Destinatara – bihoreanca – nu ar fi ştiut ce e în colet, dar rudele sau apropiaţii ei din Spania erau dornici să afle dacă acest colet a ajuns cu bine în Bihor ca să o direcţioneze spre Spania.
Destinatarul afacerii, un spaniol (care are şi cetăţenie columbiană), „însoţea” se pare marfa pe traseu. El a intrat în România pe la Bucureşti, a plecat la Brăila, unde a fost prins. A fost dus la Timişoara, unde a fost reţinut 24 de ore pentru trafic internaţional de droguri de mare risc. El a declarat că a venit la Brăila să îşi viziteze un prieten şi nu ar fi ştiut nimic despre colet.
Există supoziţii potrivit cărora, acest caz ar putea fi legat de dosarul Flonta, unde o bihoreancă, cu soţul şi cei doi fii ar fi creat o reţea de trafic de droguri, femeia ocupându-se cu găsirea cărăuşilor. Cocaina lor era îndesată în sticle de whisky sau aparate electronice.
Ar exista o legătură între cocaina prinsă la Timişoara şi reţeaua de la Oradea.
Reţeaua de traficanţi de droguri de mare risc descoperită la aeroportul din Timişoara ar putea avea legătură cu celebrul caz al familiei Flonta, despre care JB și Bihon a relatat anii trecuţi.
Valeriu Dorel Popa, considerat după 90 unul din cei mai prolifici traficanţi de droguri din ţară şi nu numai, cu încă nouă cărăuşi de-ai lui, tot bihoreni, au fost trimişi în judecată în ianuarie 2014 pentru constituirea unui grup infracţional care se ocupa de trafic de droguri de mare risc şi finanţarea acestuia.
Liderul Valeriu Dorel Popa a fost acuzat că a trimis din America de Sud 12,5 kilograme de cocaină prin alte nouă persoane în Ungaria. Cantitatea mare de cocaină urma să fie vândută atunci cu 50.000 de euro kilogramul, dar procurorii DIICOT Oradea, sprijiniţi tehnic de SRI le-au dejucat planul.
Popa a fost acuzat de procurorii DIICOT că a coordonat şi finanţat întreaga activitate infracţională a grupului.
Internaţional
Amintim că pentru destructurarea grupării infracţionale formată de familia Flonta, procurorii DIICOT au lucrat cu colegii lor din Columbia, Venezuela, Ecuador, Peru şi Italia.
Traficantul Popa trimitea acasă, din Ecuador, droguri, prin diverse persoane. El şi mama lui, Floare Flonta, au ajuns să figureze la un moment dat chiar şi pe lista celor mai căutaţi indivizi de către Interpol .
„Istoric”
Floare Flonta, o pensionară de 65 de ani, din Zăvoiu, Bihor, a ajuns pe lista Interpoluluui pentru trafic de droguri după ce, împreună cu soţul şi doi băieţi ar fi pus la punct, la finele anilor ’90, o reţea internaţională de trafic de cocaină.
Drogurile au fost aduse din Columbia, de unul dintre fiii ei, Valeriu Dorel Popa (46 ani) şi distribuite în Timişoara, Arad şi Ungaria.
Acum 13 ani, Dorel Popa, a ajuns şi el pe lista Interpolului (după ce a fugit şi el în Ecuador), fiind acuzat de trafic internaţional de droguri de mare risc (ca lider de reţea de criminalitate organizată), dar şi de viol.
Mama lui, Floare Flonta, a continuat o vreme să caute cărăuşi (cam toţi rude şi consăteni de-ai lor) pentru a aduce drogurile din Columbia în România. Cocaina lor era îndesată în sticle de whisky sau aparate electronice.
Poliţiştii au dat de urma pensionarei prin 2001, după un transport suspect plecat din Bogota – Columbia către Sâmbăta – Bihor, în care au găsit două kilograme de cocaină. Pensionara Floare a ajuns la Psihiatrie, coordonând se pare în continuare afacerea până când, la un moment dat, a dispărut tot prin Ecuador. Cei doi au fost din 2008 căutaţi prin Interpol. În august 2013 s-au început procedurile de extrădare a lui Popa. După ce a fost adus în ţară, Popa a fost judecat şi condamnat pentru trafic de droguri, iar ceilalţi 9 au fost trimişi în judecată şi pentru constituirea unui grup infracţional ce avea drept obiect traficul de droguri de mare risc şi finanţarea acestuia.
Scenariul de pe aeroportul din Timişoara seamănă cu cazul reţelei Flonta, nu doar la cantitatea de droguri ci şi la modul de transport al drogurilor şi la popasul pe care trebuia să îl facă în Bihor. Rămâne de văzut dacă anchetatorii vor descoperi o legătură între aceste cazuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!