Directorul OTL, Csuzi Istvan, spune că şi cele două ziare în care s-au publicat anunţurile – Ziarul Financiar şi Bursa – au fost stabilite tot de Primărie. „Le-am publicat, a apărut şi atât. Aici mi-am terminat sarcinile. Noi nici nu ştim cine s-a prezentat pentru consiliul de administraţie al OTL sau care este situaţia acestora”, ne-a declarat Csuzi.
Prin vocile lui Adrian Simon şi Florin Budea, Asociaţia Pro Democraţia (APD) Oradea acuză lipsa transparenţei în procesul public de selectare a membrilor noilor consilii de administraţii ale regiilor locale – un proces cerut de OUG 109/2011, prin care s-ar urmări o mai mare transparenţă în conducerea activităţii la aceste societăţi cu capital public.
Adrian Simon şi-a depus dosarul pentru a accede în consiliile de administraţie la CET şi la OTL. A fost, însă, respins, de Romarketing, firma desemnată pentru a se ocupa de recrutarea membrilor CA pentru societăţile aflate în subordinea municipalităţii. Motivul: lui Simon i s-a transmis că a depus un dosar incomplet, deoarece a omis să-şi întocmească şi o scrisoare de intenţie. Spune că în situaţia lui mai sunt nouă alte persoane.
„Filtrul” Romarketing
Simon reclamă, însă, mai multe aspecte pe care le consideră lipsite de transparenţă şi discriminatorii. Omul de la APD susţine că s-a deplasat la sediul companiei Romarketing, de pe strada Alexandru Vlahuţă, pentru a afla ce-i trebuie la dosar. Spune că i s-au pus la dispoziţie trei formulare pentru declaraţii pe proprie răspundere şi i s-a comunicat că trebuie să-şi depună şi CV-ul. Atât. Ulterior, însă, pe 2 octombrie, a fost înştiinţat că dosarul i-a fost respins doarece nu a depus şi o scrisoare de intenţie! Simon s-a arătat revoltat de faptul că nimeni nu îi comunicase despre această condiţie obligatorie, atunci când s-a informat la sediul acestei firme de recrutare despre documentele necesare. Mai cu seamă că, ne asigură el, ar fi formulat respectiva scrisoare în jumătate de oră. Mai mult, atunci când şi-a depus dosarul, Adrian Simon spune că i s-a dat un număr de înregistrare. După ce că i s-a comunicat că a fost respins, nu i s-a mai dat nici posibilitatea să-şi completeze dosarul, invocându-se că termenul de depunere a candidaturii, 27 septembrie, expirase deja.
Alt aspect îndoielnic semnalat de APD Oradea se referă la publicaţiile în care aceste societăţi din subordinea Primăriei au ales să anunţe selecţia de membri în propriile consilii de administraţie. La articolul 29, OUG 109/2011 cere ca aceste anunţuri să fie publicate „în două ziare economice şi/sau financiare cu largă răspândire şi pe pagina de internet a întreprinderii publice”.
Toate regiile – CET, OTL, ADP, Compania de Apă şi Eurobusiness Parc – au publicat în Ziarul Financiar şi în ziarul Bursa. Atât Simon, cât Budea, pun la îndoială faptul că ziarul Bursa poate fi considerat o publicaţie cu largă răspândire, aşa cum cere legea. Dimpotrivă, pe tarabele din Oradea Bursa e cvasi-inexistent. De altfel, Simon spune că a cerut Biroului Român de Audit al Tirajelor (BRAT) să îi comunice dacă ziarul Bursa e auditat sau nu. Ieri, pe www.brat.ro ziarul Bursa nu figura…
Reprezentanţii Pro Democraţia se întreabă de ce aceste societăţi ce ţin de Primărie nu au publicat şi în presa locală anunţurile pentru selecţia membrilor în consiliile de administraţie, astfel încât orădenii interesaţi şi care au calificarea necesară să-şi poată depune dosarele. „În niciun comunicat de presă, al municipalităţii sau al acestor regii, nu s-a pomenit despre concursul pentru selecţia membrilor în CA”, spune Simon. Ambii reprezentanţi ai Pro Democraţia consideră că aceste obstrucţionări se fac pentru ca regiile să fie controlate tot politic. Iar primul nivel de control politic este tocmai consiliul de administraţie.
„Simulare a democraţiei”
„E cât se poate de evident că e o formă de blocaj. Astfel, te descuajează să mai crezi în democraţie, darămite să mai şi faci ceva în sensul ăsta?! N-ai nicio şansă să fii independent în ţara asta!”, exclamă, oarecum deznădăjduit, jurnalistul Florin Budea. Şi Adrian Simon vede în procesul acesta de selecţie publică a membrilor CA doar „o mare simulare a democraţiei”, deoarece, e convins el, tot oamenii partidelor politice vor fi desemnaţi membri în aceste consilii. Astfel încă să nu se facă rabat de la aplicarea politicii stabilite la vârful Primăriei. A şi dat exemplul CET Oradea, regia cu cele mai mari probleme. Simon e convins că dacă în consiliul de administraţie al CET ar reuşi să intre experţi independenţi, aceştia ar putea da peste cap toată strategia gândită de municipalitate. De aceea, crede el, conducerea Primăriei nu-şi permite să piardă controlul asupra unui CA precum e cel al CET Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!