Festivalul Naţional de Artă Naivă, ajuns la a noua ediţie, s-a deschis publicului joi, la Muzeul Ţării Crişurilor, aducând în faţa privitorilor 110 lucrări create de 23 de artişti din întreaga ţară. Pe simeze pot fi admirate lucrări de pictură pe pânză (acrilic şi ulei), grafică (acuarelă, cerneală, linogravură), pictură pe carton şi pe sticlă, precum şi tapiserie. Artiştii expozanţi sunt: Lucia Conţan, Camelia Constantin, Mircea Cojocaru, Cristina Baraga, Costel Bogatu, Paula Iacob, Lucica Ciobanu, Maria Ghercă, Nicolae Pătru, Salomeea Andronic, Radu Fetke, Rozica Măldărăşeanu Miclescu, Genoveva Popa, Dan Bîrsan, Ion Alupoaie, Constantin Simion, Maria Caciora Taşnicu, Elisabeta Arhip, Cristinel Hîrtie, Viorel Cristea (1947 – 1992) din colecţia dr. Sorin Râmneanţu, Ion Niţă Nicodin (1909 – 1980) din colecţia Vasile Savonea, Ioan Măric şi Gheorghe Ciobanu.
„Au trecut nouă ani de când am început acest demers cultural, unic în România, un festival naţional de artă naivă. Aştept cu nerăbdare ediţia a zecea, aniversară, şi sunt foarte bucuros că am reuşit să ajungem până aici. Nu întâmplător, pentru că întotdeauna am avut alături de noi parteneri care să susţină acest demers cultural”, a spus la vernisaj Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.
Ramona Novicov, critic de artă, a remarcat faptul că Mircea Stroe a reuşit cu graţie să instutuţionalizeze acest fenomen, să-i dea coerenţă şi demnitate, scoţând la lumină talente care poate cu timiditate se manifestau şi care aveau nevoie să câştige încredere. „De nouă ediţii avem o dovadă limpede că ceea ce numim noi artă naivă este un rezervor de imaginaţie, de fantezie, de această nevoie de libertate, de bucuria de a fi în lume. Fiecare imagine, în felul ei, este o frântură din această bucurie pe care de multe ori nu ştim cum să o exprimăm, nu avem curajul să o exprimăm. Aici nu este nicio cenzură, asta mi se pare remarcabil. Oamenii aceştia nu se cenzurează, îşi dăruiesc întreaga fantezie, întreaga putere de a observa şi de a degusta lumea, şi o fac cu o minuţiozitate, cu o încredere în forţele proprii, cu o candoare extraordinară pe care, în zona profesionistă, rar o întâlnim nativ”, a punctat Ramona Novicov.
Din basme şi poveşti
Dintre artiştii expozanţi, la secţiunea „debutantul anului” se înscriu doi artişti promiţători, Lucia Conţan şi Cristina Baraga. La Liceul de Arte, în preambulul festivalului a avut loc şi lansarea cărţii Luciei Conţan, cu ilustraţii de autor. Inginer textilist, designer vestimentar şi cadru didactic în Alba Iulia, are deja lansate cinci cărţi de poveşti cu ilustraţii proprii, dar abia de un an a început să picteze pe pânză. Se inspiră foarte mult din poveştile româneşti. În expoziţie prezintă o serie de nouă lucrări realizate în acuarelă şi cerneală, având ca punct de plecare basmul românesc, cum ar fi Aleodor Împărat sau Zâna Zorilor. Tot realizate de Lucia Conţan sunt şi şase icoane pictate în ulei pe sticlă, având ramele pictate în acril.
Alături de Mircea Stroe şi Ramona Novicov, la vernisaj au mai fost prezenţi fostul director al Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, Florin Mariş Hinsu, şi curatorii expoziţiei, muzeografii Lavina Ungureanu şi Darius Martin. „Artistul naiv crează din imagini un univers închis, izolat de lumea exterioară frământată de fenomene şi schimbări, la care umanitatea se adaptează tot mai greu. Suntem introduşi într-o lume atemporală, cu o dinamică proprie, fenomene ciclice, cu principii predictibile, amintind de o lume reală. Creatorul de artă naivă introduce privitorul într-un univers paralel, aflat în antiteză cu lumea reală, o lume apatică, cu aversiune faţă de trăirile umane, care ne oferă foarte puţine momente şi motive de introspecţie şi reflecţie”, a subliniat Darius Martin.
În cadrul vernisajului a avut loc şi un moment muzical susţinut de violonistul Filarmonicii de Stat Oradea, Fodor Jozsef.
Festivalul Naţional de Artă Naivă, ediţia a IX-a, a fost organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Primăria Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Fundaţia Comunitară Oradea, Interregional Călători, Liceul de Arte, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Episcop Roman Ciorogariu şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu. Expoziţia poate fi vizitată până în 8 noiembrie.
Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea oferă spre vizitare, în perioada 13 octombrie – 10 noiembrie, o expoziţie cu 110 lucrări realizate de 23 de artişti din toată ţara, puse pe simeze la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC).
Orădenii care iubesc combinaţia de culoare şi veselie sunt aşteptaţi joi, 13 octombrie 2022, la ora 17:30 la Muzeul Ţării Crişurilor, str. Armatei Române nr. 1/A, la vernisajul expoziţiei. Tot în cadrul vernisajului va avea loc şi un moment muzical susţinut de un elegant virtuoz al viorii, Fodor Jozsef, absolvent al Conservatorului de Muzică din Cluj şi membru al Filarmonicii de Stat Oradea.
Vernisajul va fi precedat de lansarea cărţii Luciei Conţan, cu ilustraţii de autor, care va avea loc la ora 10:30 la Liceul de Arte Oradea.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!