Judecătorii au decis ca familia victimei să primească de la firma de asigurare 110.000 de euro, daune morale.
[eadvert]
Judecătorii au arătat că șoferița este singura responsabilă de producerea accidentului, iar prin faptul că nu purta centura de siguranță, victima nu a avut nicio vină: ”nu se poate reţine că purtarea centurii de siguranţă de către victimă i-ar fi salvat viaţa”.
Accident în drum spre casă
În noaptea de 20/21 iunie 2021, Florina L. a fost, alături de patru băieți, într-un club din localitatea Măgești, în apropiere de Aleșd. În jurul orei 3:00 au hotărât cu toții să plece spre Nojorid, iar pentru că bărbații au băut alcool, la volan a urcat tânăra.
În timp ce se deplasau prin Aștileu, în drum spre Aleșd, șoferița a pierdut controlul mașinii într-o curbă deosebit de periculoasă. Autoturismul a intrat pe contransens și s-a izbit de gardul metalic al unei locuințe. Unul dintre cei trei băieți aflați pe bancheta în spate, în vârstă de 22 de ani, a fost grav rănit și, deși a fost dus de SMURD la spital, a murit la scurt timp.
Potrivit declarației sale redate în hotărârea Judecătoriei Aleșd, Florina L. a explicat că mergea cu viteză normală, dar că, ajunsă într-o intersecție, a observat prea târziu că trebuia să vireze la dreapta, spre Aleșd. A tras brusc de volan, însă a pierdut controlului asupra autoturismului, izbindu-se de gardul metalic al unei case. Unul dintre băieți a precizat că femeia era atentă la drum, iar cei trei tineri de pe bancheta din spate dormeau.
Instanța, despre purtarea centurii de siguranță
În primă instanță, Judecătoria Aleșd a decis ca șoferița să fie condamnată la un an și 4 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de încercare de doi ani. În plus, firma la care era asigurată mașina a fost obligată să achite echivalentul a 110.000 de euro familiei tânărului mort în accident.
Instanța a precizat că vina pentru producerea accidentului îi aparține integral celei aflate la volan, deși tânărul care a murit nu ar fi purtat centura de siguranță.
”Nu se poate reţine că purtarea centurii de siguranţă de către victimă i-ar fi salvat viaţa, după cum nu se poate reţine că nepurtarea centurii de siguranţă contribuie în mod determinant, în toate cazurile, la pierderea vieţii ocupanţilor unui autovehicul în cazul unui accident de circulaţie (nu s-a dovedit că cei trei pasageri care au supravieţuit purtau centură de siguranţă).
Aşadar, ceilalţi doi pasageri aflaţi pe bancheta din spate a autoturismului au scăpat cu leziuni relativ uşoare, deşi nu aveau puse centurile de siguranţă, aspect care mai degrabă conduce la concluzia că nepurtarea centurii de siguranţa de către pasagerii de pe bancheta din spate a contribuit la producerea unor leziuni mai uşoare”, se arată în hotărârea Judecătoriei Aleșd. Sentința a devenit definitivă după ce, vineri, Curtea de Apel Oradea a respins apelul rudelor victimei.
Trimite articolul
X”nu se poate reţine că purtarea centurii de siguranţă de către victimă i-ar fi salvat viaţa”.
Aberație grosolană al judecătorului, atunci pentru ce este obligatorie purtarea centurii? Victima nu arenivi o vină? Prostii…