Pentru execuția centurilor Oșorhei (5.8 km), Nojorid (8,4 km) și Sântandrei (5 km) și reabilitarea drumului județean DJ767E Oșorhei-Copăcel (12,7 km) au fost depuse 11 oferte, ca urmare a anunțului postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
[eadvert]
Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Bihor, lucrările sunt împărțite în două loturi: lotul 1 – centura Oșorhei și reabilitarea drumului județean DJ767E Oșorhei-Copăcel și lotul 2 – centurile Nojorid și Sântandrei. Astfel, pentru lotul 1 au fost depuse șase oferte: Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj, PORR Construct, Asocierea Drum Asfalt, – Precon Transilvania, Asociarea Dumexim – Hydrostroy AD, Asocierea Asfamixt – Obras Publicas Y Regadios – OPT Asfalt – Dacia Faber SRL și Asociarea Construcții Erbașu – Procons Group – Drumuri Orășenești S.A. – Vahostav SK.
Pentru lotul 2 au fost depuse cinci oferte: Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj, PORR Construct, Asocierea Precon Transilvania – Drum Asfalt, Asocierea OPR Asfalt – Asfamixt și Asocierea Dumexim – Hydrostroy AD. „Proiectele tehnice sunt deja realizate, deci lucrările pot începe imediat după adjudecare. Ne propunem ca din toamnă să începem și aceste lucrări. Avantajul este că ar urma să fie finanțate din Programul Operațional Regional, nu avem o presiune de timp ca la centurile Beiuș și Aleșd, de exemplu. Eu sper că la finalul anului 2023 sau în primăvara anului 2024 ele vor fi operaționale”, a declarat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.
Valoarea estimată a proiectului este 213.187.447,02 lei, iar termenul de execuție, potrivit anunțului postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, este de 18 luni.
„Următoarele două săptămâni sunt foarte importante pentru această rețea de centuri”, a spus Ilie Bolojan, în conferință de presă. Finanțarea pentru centuri vine de la Uniunea Europeană, astfel că există un termen până la care acestea trebuie finalizate, pentru ca banii să poată fi decontanți. Ca urmare, autoritățile lucrează acum sub presiunea timpului. „La Aleșd a fost adjudecată lucrarea. Avem o contestație depusă la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, care are termen de soluționare săptămâna viitoare. Având în vedere că această achiziție s-a desfășurat fără problemă, nicio firmă nu a fost descalificată. Deoarece licitația a fost monitorizată de ANAP (Autoritatea Națională de Achiziții Publice), credem că probabilitatea ca această contestație să fie respinsă este destul de mare”, a explicat președintele CJ. El a adăugat că CJ Bihor „va semna imediat contractul de proiectare și execuție, chiar dacă compania (care a contestat licitația – n.red.) va merge mai departe la Curtea de Apel”. „Ideea este să nu pierdem timp. Aceste centuri trebuie finalizate până la sfârșitul anului viitor și orice întârziere pune în pericol aceste proiecte”, a subliniat Ilie Bolojan. Potrivit sursei citate, lucrările la centura Aleșd ar putea începe în iunie. În paralel se fac și exproprierile de teren.
Constructor și la Beiuș
Și la Centura Beiuș a fost stabilit câștigătorul licitației, însă acesta nu poate fi anunțat până la validarea procedurii de către ANAP. „În afară de încredințare, care s-a finalizat, mai avem două hotărâri de guvern în faza de pregătire. Mâine (joi – n.red.) Comisia interministerială ar urma să aprobe indicatorii tehnico – economici ai centurii. Astăzi (miercuri – n.red.) urmează să plece de la Ministerul Transporturilopr hotărârea pentru exproprierea acelei părți de teren suplimentare, generată de relocarea centurii în zona Tărcaia și Finiș. Avantajul la Beiuș este că avem proiectul tehnic gata, astfel că lucrările vor începe imediat”, a explicat Bolojan. Acesta a spus că și la centura Beiuș ordinul de începere al lucrărilor se va da tot în iunie. Fiind o lucrare mai complexă, președintele CJ spune că „la Beiuș timpul va fi un inamic pentru noi”. Centura Sânmartin se află în fază avansată de adjudecare, potrivit sursei citate. Și pentru această centură, Guvernul urmează să adopte hotărârea privind exproprierile. În paralel cu proiectarea, la Sânmartin se vor derula procedurile de expropriere, estimarea fiind ca lucrările să înceapă în toamnă.
Însă până să se dea startul la construcția centurilor, Guvernul mai are de emis o ordonanță, pentru a ajusta prețurile din contracte, având în vedere majorările la materiele de construcții. „Sper să fie rezolvată printr-o ordonanță, în cursul lunii mai, să putem transforma creșterile de prețuri în indexări ale costurilor lucrărilor, altfel constructorii nu se vor apuca de lucru”, a conchis președintele CJ.
Trimite articolul
XDrumul de pe harta cu Nr5, nu inteleg de ce se mai discuta intrucat in 2020 era gata comform estimarilor initiale din 2018 cand au discutat despre el :)))
Avem din nou o stire, la care nimeni nu a facut o retrospectiva sa vada ce sa vorbit despre fiecare si ce a fost facut. Din pacate Bolojan a ajung omul care zice … dar nu face
https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/drum-nou-de-legatura-intre-oradea-si-paleu-50863/
Harta asta imi lasa impresa ca ar fi facuta in joaca, de un copil, in aplicatia Paint nicidecum de mari specialisti in Studii de Fezabilitate si proiectanti de sisteme de infrastructura.